„MUTASD MEG NÉKEM A TE DICSŐSÉGEDET”

Az aranyborjú imádásával Izráel népe megszegte az Úrral kötött szövetségét. Bűnös és hamis szertartásuk közben hiába vették fel nevét. Mózes könyörgött értük Isten előtt (2Móz 32:30-33). Rettenetes bűnük miatt Isten megparancsolta „keménynyakú” népének: tegyék le „ékességeiket”, amíg eldönti, mihez kezd velük (2Móz 33:4-5). Akik megalázkodtak, megtértek, ékszereiket levetve fejezték ki, hogy megbékültek Istennel (2Móz 33:4-6).

2Móz 33:12-23 versében miért fordult ilyen kéréssel Mózes az Úrhoz? Mit akart Mózes megtudni? Miért vélte ezt szükségesnek?

Mózest nem a kíváncsiság vagy az elbizakodottság vezette arra, hogy látni akarja Isten dicsőségét. Szíve mélyéből vágyott arra, hogy az Úr jelenlétét érezhesse a nép szörnyű hitehagyása után. Ő maga ugyan nem vett részt bűnükben, de az rá is hatott. Mi sem élünk elszigetelten gyülekezetünk többi tagjától. Ami hat az egyikre, hat a többiekre is, erről soha nem szabad elfeledkeznünk!

Olvassuk el figyelmesen 2Móz 33:13 versét! Mózes elmondta Istennek, hogy meg akarja „ismerni”. Az Úr már annyit tett érte, mindennek ellenére Mózes továbbra is érezte, mennyi mindenre van még szüksége. Tisztában volt saját gyengeségével, reménytelen helyzetével, éppen ezért kívánta a szorosabb kapcsolatot az Úrral. Szerette volna jobban megismerni Istent, akitől annyira függött. Milyen érdekes, hogy évszázadokkal később Jézus így fogalmazott: „Az pedig az örök élet, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent, és akit elküldtél, a Jézus Krisztust” (Jn 17:3). Vágyott látni Isten dicsőségét, ami még inkább rádöbbenti saját bűnösségére és tehetetlenségére, valamint arra, hogy minden tekintetben rá van utalva az Úrra. Végtére is, gondoljunk arra, hogy Isten mire hívta el Mózest! Vegyük figyelembe az elé tornyosuló nehézségeket! Nem csoda, hogy úgy érezte: meg kell ismernie Istent!

Itt is szembesülünk egy lényeges kérdéssel az istentisztelettel kapcsolatban. Az istentiszteletnek Istenről kell szólnia! Alázattal, hittel, meghajolva igyekezzünk, hogy megismerjük Őt és az Ő „útját” (2Móz 33:13)!

Mennyire ismerjük az Urat? Milyen döntéseket hozhatunk, amelyek által még többet megtudhatunk róla? Hogyan tanulhatjuk meg olyan módon imádni, hogy még inkább értékeljük Őt és dicsőségét?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 3. negyedév

Isten tisztelete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: