ISTEN TISZTELETE AZ ÉDENEN KÍVÜL

A kiűzetés után Ádám és Éva új életet kezdett a Paradicsomon kívül. Még az Édenben megkapták az első evangéliumi ígéretet (1Móz 3:15), de konkrétan az áldozatbemutatásról a Bibliában csak Éden után olvashatunk (noha 1Móz 3:21 verséből lehet ilyen természetű dologra következtetni, maga a szöveg nem említi meg kifejezetten az áldozatot, sem az istentiszteletet). Az áldozati rendszer először Mózes első könyve 4. fejezetében, Kain és Ábel történetében jelenik meg egyértelműen.

Olvassuk el figyelmesen az első olyan feljegyzést, ami az istentiszteletet mutatja be (1Móz 4:1-7)! Miért volt Ábel áldozata elfogadható, Kainé pedig nem?

Kain és Ábel a hívők két csoportját jelképezi. E két csoport a bűneset óta létezik. Mindkét fiú épített oltárt, mindketten áldozatokkal akarták tisztelni Istent. Az egyik áldozatot elfogadta az Úr, a másikat nem. Mi áll a különbség hátterében? Az egyedül hit által elnyerhető üdvösség, az evangélium összefüggésében találhatjuk meg a feleletet erre a kérdésre. Ádám és Éva az Édenben hallott az evangéliumról, ám a megváltási terv már a világ kezdete előtt megfogalmazódott (Ef 1:4; Tit 1:2). Kain áldozata azt a próbálkozást jelképezte, amely arra irányult, hogy az üdvösséget cselekedetek által szerezze meg – ez az alapja minden hamis vallásnak és hamis istentiszteletnek. Pedig tény: a menny és a föld között oly nagy és mély a szakadék, hogy a bűnös ember soha semmivel nem képes áthidalni azt. Ám épp ez az emberi próbálkozás, a törvényeskedés – az üdvösség cselekedetek általi elérésére tett kísérlet – lényege. Ezzel szemben viszont Ábel egy állatot vitt áldozatul, ami, még ha csak halványan is, de arra a nagyszerű igazságra mutat, hogy a bűnös kizárólag az Istennel egyenlő Krisztus (Fil 2:6) halála révén állhat meg igazként Isten előtt. Tehát valóban kifejező tanítást kapunk az istentiszteletről. Az igazi istentisztelet középpontjában az áll, hogy felismerjük: semmiképp nem tudjuk megmenteni önmagunkat. Kain tettében a cselekedetek általi megigazulás vágya mutatkozik meg. Az igazi istentiszteletnek szükségképpen az az alapja, hogy csakis Isten kegyelme által reménykedhetünk az örök életben.

Vizsgáljuk meg a gondolatainkat, azt, hogy milyen késztetések, milyen belső érzések vannak bennünk az istentisztelettel kapcsolatban! Mennyire igaz, hogy istentiszteletünknek Krisztus áll a középpontjában? Vagy talán túlzottan figyelünk önmagunkra?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 3. negyedév

Isten tisztelete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: