„ÍGÉRET SZERINT ÖRÖKÖSÖK”

Az evangélium, az üdvösség és a megváltásunk módja tartozik ahhoz a kérdéskörhöz, amivel a kereszténység az indulásától fogva a legtöbbet vívódik, de a reformációban is központi helyet kaptak ezek a gondolatok (sőt, még ma, egyházunkban is). Pálnak a galáciai gyülekezet esetében nyíltan, határozottan kellett megközelítenie e témát, mert hamis teológiai magyarázatok szüremkedtek be, már-már az evangélium tisztaságát fenyegetve.

Olvassuk el Gal 3:26-29 szakaszát! Mi az a fő pont, amit Pál leginkább kiemel?

A 27. versben Pál elmondja, hogy aki megkeresztelkedett, Krisztust öltözte fel. Mindannyian bűnösök voltak, de bűnüket Isten lemosta, régi, szennyes ruháik eltűntek, és felöltöztek Jézus igazságába, ami betakarja őket. Már úgy tarthatnak igényt Jézus életére, tökéletességére, jellemére, mintha a sajátjuk lenne. A szövetség minden ígérete teljesedett Jézusban, amelyekre számíthat a hívő, aki Krisztusba öltözött. Annak az ígéretnek az örököse lett, amit először Ábrahám kapott (1Móz 12:2-3), de nem a státusza, neme vagy nemzeti hovatartozása révén, hanem csakis Krisztusba vetett hite által.

Mit jelent Krisztust felöltözni? Mit mond Pál Róm 6:1-6 verseiben, ami segít ezt megérteni?

Krisztusba öltözni több annál, hogy pusztán törvényesen megállhatunk Isten előtt. A keresztény összekapcsolódik Krisztussal, átadja magát neki, általa újul, fiatalodik meg, áll helyre. Igencsak szükséges a tükörbe néznie annak a kereszténynek, aki nem hajlandó megváltoztatni régi útjait, régi szokásait, régi életmódját, hogy meglássa, valójában milyen öltözet van rajta!

Milyen ruhát viselünk? Vajon amit a nyilvánosság előtt hordunk, más, mint ami akkor van rajtunk, ha (azt hisszük) senki nem lát? Mit árul el a válaszunk önmagunkról?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 2. negyedév

A kegyelem ruhái - az öltözettel kapcsolatos jelképek a Bibliában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: