„RUHÁIT MEG NE SZAGGASSA”

„Aki pedig főpap az ő atyjafiai között, akinek fejére töltötték a kenetnek olaját, és akit felavattak az ő szolgálatára, hogy a szent ruhákba felöltözzék: fejét meg ne meztelenítse, se ruháit meg ne szaggassa” (3Móz 21:10).

Miért szaggatta meg a főpap a ruháját, Krisztus válaszát hallva? Mit tudhatunk meg erről Mt 26:59-68 szakaszából? Lásd még Mk 15:38; Zsid 8:1 verseit!

A főpap ruháit megszaggatva akarta szimbolikusan kinyilvánítani, hogy Jézusnak meg kell halnia. Kajafás mutatni kívánta: felháborodása jogos és iszonyat fogta el Jézus istenkáromlónak bélyegzett állítását hallva, miszerint valóban Ő az Isten Fia. A mózesi törvény tiltása értelmében a főpap nem szaggathatta meg papi öltözetét (3Móz 10:6; 21:10), ami Isten jellemének tökéletességét szimbolizálta. Ruháinak elszakítása az Úr jellemének meggyalázását, tökéletességén ejtett csorbát jelentett volna. A helyzet iróniája, hogy Kajafás éppen az általa – úgymond – védelmezett törvényt szegte meg. Tette miatt alkalmatlanná vált tisztére, sőt, a papi öltözet megszaggatásáért halálbüntetés járt volna neki. A helyzet fonákságát mutatja az is, hogy Jézust, aki semmi rosszat nem tett, éppen annak a papnak az uszítása nyomán végezték ki, aki cselekedete miatt jogosan halált érdemelt!

Sokatmondó a ruha megszaggatásának szimbolizmusa. Ezzel a tettel jött el az egész földi áldozati rendszer és papság vége, ami után hamarosan új, különb lépett életbe: Krisztus, az új Főpap a mennyei szentélyben kezdte meg szolgálatát.

A földi főpap ruháinak gazdag szimbólumai és sokatmondó jelentősége csakhamar egy olyan rendszer jelképeivé váltak, amelyről már lekopott minden jelentőség, és röviddel később véget ért. Rettenetes, hogy a vallási vezetőket annyira elvakította a gyűlölet, az irigység és a félelem, hogy amikor Krisztus eljött – az, akire vallásuk egész rendszere előre mutatott –, nem fogadták el közülük sokan (de voltak, akik igen!). Azok az egyszerű emberek végezték tovább a feladatot, amit a papoknak kellett volna végezni, akik elfogadták, hogy Jézus a Messiás.

Hogyan ragadhat annyira magával saját igazságunk, erkölcsi és lelki felsőbbségérzetünk, hogy vakon megyünk el azok mellett a fontos dolgok mellett, amelyekre az Úr meg akar tanítani?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 2. negyedév

A kegyelem ruhái - az öltözettel kapcsolatos jelképek a Bibliában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: