AZ APA RUHÁJA

Ellen White egy érdekes részletet fűz a történethez. Ezt a Bibliában nem találjuk meg. Így ír a jelenetről, amikor az apa az alázattal hazatérő fia felé megy: „Az atya nem akarja, hogy fiát nyomora és rongyai miatt megvetés érje. Saját válláról veszi le a díszes köntöst, beborítja vele fia lesoványodott testét, és a fiú elzokogja bűnbánatát: ’Atyám, vétkeztem az ég ellen és teellened; és nem vagyok immár méltó, hogy a te fiadnak hívattassam.’ Az atya magához szorítja és hazaviszi. A fiúnak nincs alkalma arra, hogy szolgának ajánlkozzék. Ő az atya gyermeke. Elhalmozzák a ház legértékesebb dolgaival; a szolgák tisztelik, és szolgálni fogják.

Az atya így szólt a szolgákhoz: ’Hozzátok ki a legszebb ruhát, és adjátok fel rá; és húzzatok gyűrűt a kezére, és sarut a lábaira! És előhozván a hízott tulkot, vágjátok le, és együnk és vigadjunk. Mert ez az én fiam meghalt, és feltámadott; elveszett, és megtaláltatott. Kezdének azért vigadni’” (Ellen G. White: Krisztus példázatai. Budapest, 1983 , H. N. Adventista Egyház. 136. o.).

Milyen bepillantást enged az iménti idézet a történetbe? Mit árul el Isten jelleméről?

Az apa azonnal el akarja fedezni fia hibájának szégyenét. Milyen fontos üzenet ez azzal kapcsolatban, hogy el kell engedni a múltat! Nem szabad leragadni a múltbeli vétkeknél – akár másokéról, akár a mieinkről legyen szó! A legnagyobb bűnök közül sem derült még fény mindegyikre, ám egy nap minden kiderül (1Kor 4:5). Pál apostolhoz hasonlóan nekünk is meg kell tanulni nem a múltba nézni, hanem a jövőre, előre tekinteni (Fil 3:13-14)!

Mit értett az apa azon Lk 15:24 versében, hogy a fia „meghalt, és feltámadott”? Hogyan értsük szavait?

Végeredményben az üdvösség kérdésében nincs középút. Amikor végérvényesen és egészen lezárul minden (Jel 21:5), a nagy küzdelem befejeződik, az emberek vagy örök életre, vagy örök halálra jutnak. Nincs közbülső lehetőség. Erre feltétlenül gondolnunk kell, amikor napi döntéseinket meghozzuk, legyenek akár jók, akár rosszak!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 2. negyedév

A kegyelem ruhái - az öltözettel kapcsolatos jelképek a Bibliában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: