NAGY SZERETET JERUZSÁLEM IRÁNT

Olvassuk el Zakariás könyve 1–2. fejezetét! Talán nem értünk minden egyes részletet és jelképet, de alapvetően milyen üzenetet küld itt népének az Úr? Mi a háttere a megemlített eseményeknek? Milyen világos bibliai elveket találunk e fejezetekben, milyen ígéretek hangzanak el, miben reménykedhet az Úr népe és milyen feltételek alapján? Hogyan mutatkoznak meg ugyanezek az elvek közöttünk ma, függetlenül attól, hogy mennyire különböznek a körülményeink a Zakariás korára jellemző állapotoktól?

A babilóniaiak 70 évvel korábbi hadjárata következtében Jeruzsálem továbbra is romokban hevert, Isten azonban reményt adott népének a város jövőjét illetően. Zakariás azt az üzenetet kapta az Úrtól, hogy nemcsak a templomot, de az egész várost újjáépítik majd.

A próféta először is kijelentette hallgatóinak, hogy az Úr haragszik atyáikra, „igen megharagudott”. Közvetlenül ezután mégis bátorította őket, hogy ha alázattal és bűnbánattal az Úrhoz térnek, Ő is hozzájuk tér (Zak 1:1-3). Istennek az volt a szándéka Zakariás látomásaival, hogy erőt adjon népnek, ösztönözze őket a jeruzsálemi templom építésének folytatására, ahol majd Őt tisztelhetik.

Az első látomás után, amiről az 1. fejezet számol be, az Úr megindítóan nyilatkozik: „Szeretem Jeruzsálemet és a Siont nagy szeretettel” (14. vers)! Majd a következő: „Azt mondja azért az Úr: könyörületességgel fordulok Jeruzsálemhez; benne építtetik meg az én házam, szól a Seregeknek Ura, és mérőzsinór nyujtatik ki Jeruzsálem felett” (16. vers).

A mérőzsinórral ábrázolt férfi utal a templom és Jeruzsálem városa újjáépítésének Zakariás korában készült tervére. Mivel azonban csak az alapokat vetették még meg, a templom felépítése lehetetlennek tűnt.

Közvetlenül a Jósua szennyes ruháiról szóló látomás előtt a prófétának egy üzenetet kellett átadnia a zsidóknak, ami határozott ígéret volt. Zak 2:10-13 szakaszában olvashatjuk. Isten biztatta népét, hogy örüljenek és örvendezzenek. Megígérte, hogy közöttük fog lakni. Mennyi bátorítás rejlett ebben az üzenetben Isten népe számára, akik kísérletet tettek rá, hogy összefogjanak az Úr tiszteletében!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 2. negyedév

A kegyelem ruhái - az öltözettel kapcsolatos jelképek a Bibliában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: