SZÁRNYAID ÁRNYÉKA ALATT

„Hadd lakozzam a te sátorodban mindörökké; hadd meneküljek a te szárnyaid árnyéka alá” (Zsolt 61:5)!

Egyes sasfajok szárnyának fesztávolsága elérheti akár a 3 métert is. A fiókáik alatta keresnek oltalmat. Isten irgalma, mint a sas szárnya, védelmet nyújt azoknak, akik elhagyják bűneiket, bármilyen mélyre is estek. Ha megkérjük, Isten eltörli bűnünket, de a következmények gyakran megmaradnak. Dávid is tapasztalta ennek az igazságnak keserű valóságát, négyszeresen is, mivel három fiát megölték, a lányán, Támáron pedig a féltestvére, Ammon tett erőszakot.

Mit keresett Dávid Isten szárnyának árnyékában? Mi elől találunk ott mi is védelmet? Zsolt 17:8; 36:8; 57:2

Isten oltalmában szeretetet, irgalmat és védelmet találunk. A sas szárnyai még szemléletesebben érzékeltetik ezt az igazságot. Az apaállat úgy tanítja repülni fiókáját, hogy a hátán a magasba repíti, majd meglebbenti a szárnyát, a kis sas pedig csapkodva, forogva zuhan a föld felé, de mielőtt még lecsapódna, az apa alárepül, a szárnyával elkapja és újból a magasba száll vele. Nem számít, hogy milyen mélyre esünk, Isten gyorsabban repül, mint ahogy zuhanunk. Esésünket pedig arra használja fel, hogy megtanítson repülni. Ha megtérünk, miként Dávid, úgy mi is közelebb kerülünk Istenhez, mint a zuhanás előtt voltunk!

Dávid ismerte a sasok szokásait, és talán ez is erősítette hitét, hogy biztos védelmet talál Isten szárnya alatt. Erről írt a 61. zsoltárban. Ezt a zsoltárt valószínűleg akkor szerezte, amikor Absolon elől menekült, aki meg akarta kaparintani a trónt. Dávid kifejezte, hogy bízik Isten kegyelmének védelmében. Valószínűleg ezzel a képpel utalt a frigyláda fedelére. A szentélyben volt az Isten és népe közötti szövetség ládája, a tetején a kiterjesztett szárnyú kerubokkal, akik mintegy oltalmazták a törvényt, Isten jellemének, szeretetének írásba foglalt változatát. Dávid bizonyára annak akart hangot adni, hogy mennyire vágyik Isten szentélyében lakni, ahol lelkét körbefogja az Úr szeretetének átalakító fénye.

Akkor is szenvedhetünk bűneink következményeiért, ha már újból felajánlottuk Istennek az életünket. Gyötörhet elidegenedés, rabság, testi betegség vagy lelki fájdalom. Hogy találhatunk mindenre gyógyulást Isten szárnyai alatt?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 2. negyedév

A kegyelem ruhái - az öltözettel kapcsolatos jelképek a Bibliában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: