TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. „Séth és Énókh” c. fejezetből 60–61. o.; Próféták és királyok. Budapest, 1995, Advent Kiadó. „Jezréeltől a Hórebig”, „Mit csinálsz itt, Illés?”, „Illés lelkével és erejével” c. fejezetek, 99–120. o.

„Illés, aki anélkül ment a mennybe, hogy meghalt volna, azokat jelképezte, akik élni fognak a földön Krisztus második eljövetelekor, akik elváltoznak ’nagy hirtelen, egy szempillantásban, az utolsó trombitaszóra’, amikor ’szükség, hogy ez a romlandó test romolhatatlanságot öltsön magára’, és ’e halandó test halhatatlanságot öltsön magára’ (1Kor 15:52-53). Jézus mennyei világosságba öltözött, ahogyan meg fog jelenni, amikor eljön ’másodszor bűn nélkül’ (Zsid 9:28) üdvösségre. Mert el fog jönni ’az ő Atyja dicsőségében a szent angyalokkal’ (Mk 8:38)” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1989, Advent Kiadó. 357. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Mit tehetünk, hogy meghalljuk a „halk és szelíd” hangot? Mi mindennel nehezítjük ezt, még ha nem is akadályozzuk meg teljesen? A szándékos bűn hogyan gyengíti az ember „hallását”?

2. Hogyan tudatosíthatjuk magunkban, hogy közel van az Úr és figyel, ha már szinte elviselhetetlen kétségbeesés és elkeseredés kerít hatalmába?

3. Amikor Illés a köpenyét Elizeus vállára dobta, szimbolikus értelemben azt fejezte ki, hogy a szolgálatát Elizeus folytatja majd. Ez vezet el a szolgálat továbbvitelének a kérdéséhez a mai egyházban. Hogyan zajlik ez a folyamat, és hogyan győződhetünk meg arról, hogy a „köpeny”a megfelelő emberekhez kerül? Lehetséges egyáltalán ezt biztosan megtudni?

4. „Mert az Isten szerint való szomorúság üdvösségre való megbánhatatlan megtérést szerez; a világ szerint való szomorúság pedig halált szerez” (2Kor 7:10). Beszéljünk erről az igéről a csoportban! Mit kell megtanulnunk az igazi bűnbánatról – szemben az olyan bűnbánattal, amiből meg kell térni?

5. Negyedévi tanulmányunk az öltözettel, egyes ruhadarabokkal foglalkozik, és közben rengeteg szimbólummal találkozunk. Mi a szimbólum és hogyan magyarázzuk? Milyen jelentést tulajdonítunk a jelképeknek? A különböző szimbólumok értelmezése által mit tudhatunk meg önmagunkról?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 2. negyedév

A kegyelem ruhái - az öltözettel kapcsolatos jelképek a Bibliában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: