ÁTRUHÁZOTT ÖLTÖZET

Miután Isten hatalma csodálatos módon megnyilvánult a Kármel hegyén, Illés amiatt panaszkodott, hogy rajta kívül más nem szereti már az Urat, egyedül ő maradt meg. Isten mintha nem is figyelt volna kesergésére. Amikor azonban a próféta befejezte fájdalma sorolását, az Úr utasította, hogy kenjen fel két királyt és Elizeust.

Illés az Úr szavára elindult megkeresni az utódját. Így jutott el Elizeus apjának, Sáfátnak a földjére, ahol Elizeus éppen szántott az ökreivel. Illés integethetett neki, hogy felhívja a figyelmét, ő pedig abbahagyta a munkát, úgy hallgatta meg a próféta üzenetét.

1Kir 19:19 verse szerint Illés mivel adta tudtul az isteni elhívást?

Nem tudjuk pontosan, mit is mondott Illés, mint ahogy Elizeus válaszát sem olvashatjuk, csak annyi derül ki, hogy elfogadta a feladatot. Illés ekkor Elizeus vállára vetette a palástját, az Úr szolgájaként végzett feladatait jelképezve (lásd 4Móz 20:28). A szimbolizmus eléggé egyértelmű. Elizeus szent elhívást kapott.

A Biblia más helyein a köpeny (vagy köntös, ill. hasonló ruhadarab) nem mindig az isteni elhívást jelölte. Mit fejeztek még ki vele a következő versekben? 2Sám 10:3-4; Jób 1:20; Zsolt 109:29; Ez 16:15-16; Júd 22-23

Illés köpenye itt az elkötelezettséget, odaszánást, odaszentelődést jelentette. „Isten megparancsolta Illésnek, hogy keressen utódot. Amikor a próféta elhaladt a szántóföld mellett, ahol Elizeus szántott, rádobta a felszentelés palástját az ifjú vállára. Az éhínség alatt Sáfát családja tudomást szerzett Illés munkájáról, küldetéséről, és most Isten Lelke megértette Elizeussal, hogy mit jelent a próféta cselekedete. Számára annak a jele volt, hogy Isten elhívta Illés utódjául” (Ellen G. White: Próféták és királyok. Budapest, 1995, Advent Kiadó. 138. o.).

Gondolkozzunk el azon, hogyan lehet egy tárgynak jó és rossz jelentése is, attól függően, hogy milyen értelemben használják. Ezt a gondolatot tovább vezetve, vajon mit kezdünk mi az életünk különböző dolgaival? Milyen jelentéstartalommal ruházunk fel bizonyos tárgyakat a tetteink által? Minek a jelképét látjuk bennük és miért?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 2. negyedév

A kegyelem ruhái - az öltözettel kapcsolatos jelképek a Bibliában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: