JÓZSEF ÉS TESTVÉREI

A testvérek közötti vetélkedés már önmagában is elég rossz, még a hagyományokhoz leginkább ragaszkodó családokban is. Ebben a vegyes felállásban azonban gennyes fekélyként hatott, mert olyan összetevőkkel keveredett, mint a gyűlölet, a féltékenység, a kivételezés meg a büszkeség, és mindez együtt végül katasztrófához vezetett. Azt is megállapíthatjuk, hogy József testvérei nem voltak éppen jó fiúk.

Mit tudhatunk meg a testvérek jelleméről Mózes első könyve 34. fejezetéből?

Meg kell még említeni József álmait is (1Móz 37:5-11), amelyekben az egész család engedelmesen meghajol előtte. Az álmokat hallva tovább fokozódott a testvérek ellenérzése, akik addig sem igen szerették öccsüket. Éppen erről olvashatunk 1Móz 37:8 versében. Ez azonban még nem minden.

Mi rontott még a fivérek viszonyán 1Móz 37:2 verse szerint?

Az árulkodókat általában nem szeretik. Minél több rosszat tettek József bátyjai, annál kevésbé örültek, hogy öccsük beszámolt az apjuknak viselt dolgaikról. Konkrétan nem tudjuk meg a szakaszból, mi mindent műveltek, a korábbiak ismeretében azonban bizonyára olyasmit, amit helyre kellett tenni, még mielőtt nagyobb szégyent, gyalázatot hoztak volna magukra és a családra.

A legszámottevőbb tényező mégis az lehetett, amiről a Biblia így ír: „Izráel pedig minden fiánál inkább szereti vala Józsefet” (1Móz 37:3). A testvérek nem voltak ostobák, nyilván feltűnt nekik apjuk részrehajlása, ami minden bizonnyal tovább mérgezhette az amúgy is feszült helyzetet.

Nincs mentség arra, amit a testvérek Józseffel tettek, de a háttér ismeretében jobban el tudjuk képzelni, hogy mi vezetett el odáig.

Bizonyos mértékig mindannyian a körülményeink foglyai vagyunk. Olyan dolgok történnek velünk, amelyekbe nincs beleszólásunk. A kérdés csupán az, mit váltanak ki belőlünk az adott helyzetek. Vajon nyomás hatására hajlandóak vagyunk feláldozni az elveinket, vagy minden körülmény között az elveink vezetnek?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 2. negyedév

A kegyelem ruhái - az öltözettel kapcsolatos jelképek a Bibliában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: