ISTEN HELYÉRE VÁGYOTT

„Isten szent hegyén voltál, tüzes kövek közt járkáltál” (Ez 28:14, új prot. ford.).

Ezékiel olyan szóképpel élt, ami Isten kormányzati székhelyére, vagyis magára a mennyre utalt. Amikor a próféta leírta, hogy Lucifer Isten hegyén volt, szavai is azt fejezték ki, hogy Isten milyen kiemelt tisztet adott neki, komoly előjogokat élvezhetett.

A Biblia egyéb történetei is érzékeltetik a hegyen szerzett tapasztalatok jelentőségét. Mózes például azért ment fel a hegyre, hogy ott Istennel találkozzon (2Móz 19:20). Jézus pedig három tanítványával egy magas hegyen volt, amikor megdicsőült (Mt 17:1-2).

A „tüzes kövek közt jártál” megfogalmazásban Ezékiel próféta a „tüzes kövek” szimbólumával utal Isten jelenlétére. Az Úr Mózesnek, Áronnak és más vezetőknek is hasonlóan mutatta meg magát: „Látták Izráel Istenét: Lába alatt zafírkőféle volt, olyan tiszta, mint maga az ég” (2Móz 24:10, új prot. ford.).

A sok kiváltság ellenére, amit Lucifer élvezett, engedte, hogy rossz gondolatok fogalmazódjanak meg és gyűljenek benne, olyanok, amelyek idővel tettekhez vezettek, lázadásba vitték, majd romlásba döntötték.

Olvassuk el Ézs 14:12-14 szakaszát, ami szintén Lucifer bukását írja le! Milyen elvek kerülnek itt a figyelem középpontjába? Milyen tanulságul szolgál ez a rész a kísértések és küzdelmek idejére?

Az ókori rómaiak hite szerint, ha a császár meghalt, istenné vált. Ez magyarázza a haldokló Vespasianus szavait: „Ó, azt hiszem, most emelkedem az istenek közé!” Sokkal burkoltabb formában jelentkezhet a kísértés, hogy az ember istennek képzelje magát, mint gondolnánk. Amikor megítéljük mások indítékait, amikor bennünket meg nem illető előjogokat tulajdonítunk magunknak, amikor elfogadhatatlan módon akarunk az emberek felett uralkodni, akkor vajon a magunk módján nem Isten szerepében próbálunk tetszelegni?

Beszéljünk még arról, hogy milyen burkoltan veszélyeztethet mindannyiunkat, hogy Isten szerepébe képzeljük magunkat! Hogyan követhettük már el éppen ezt? Mi az egyetlen ellenszere ennek az igen veszélyes, de rejtett, lappangó ámításnak?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 2. negyedév

A kegyelem ruhái - az öltözettel kapcsolatos jelképek a Bibliában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: