GYÖNYÖRŰ, TÖKÉLETES ANGYAL

Az angyalok seregei is Isten teremtményei közé tartoznak, akik egykor nem léteztek, majd pedig előálltak. Seregeik vezetője Lucifer volt, akinek a bukásáról Ezékiel könyve 28. fejezete számol be, Tírusz királya szimbólumával utalva rá.

Milyen leírást találunk Ez 28:12-19 verseiben Luciferről? Milyen ékességek díszítették, és mi volt ezeknek a jelentősége?

Ézs 14:12 úgy mutatja be Lucifert, mint aki a „hajnal fia”, és ezzel azt fejezi ki, miként tekintett rá Isten a bűneset előtti állapotában. Ez 28:12 verse pedig ezt írja róla: „Te valál az arányosság pecsétgyűrűje.” Más fordításokban ez a rész így hangzik: „Te voltál a mintakép” (új prot. ford.) vagy „A tökéletesség példaképe lettél” (SZIT).

Luciferre utalt a „fényes csillag” (Ézs 14:12) kifejezés is. A héber nyelvben ezt a szót általában a páratlan ragyogású Esthajnalcsillagra, a Vénusz bolygóra alkalmazták.

Próbáljuk meg elképzelni, milyen lehetett Lucifer teljes díszében, rubinnal, gyémánttal, topázzal, berillel, ónixszal, jáspissal, zafírral, smaragddal, krizolittal és arannyal borítva! Még ha meg is próbálnánk felidézni a színeket, amelyekben pompázhatott (vörös, sárga, zöld, azúrkék, türkizkék, olajzöld), a földi dolgokból kiinduló fantáziánk nem tenné lehetővé, hogy a mennyei ékkövekkel és fenséges színekkel gazdagított öltözetre úgy rácsodálkozhassunk, mint ahogy az angyalok tehették. A tündöklően ragyogó és az angyalok között a legmagasabb helyet elfoglaló lényt minden bizonynyal társai tisztelete és szeretete övezte. Az angyalok vágytak rá, hogy azt tegyék, amire kérték őket. A Teremtő szépségét tükrözték, és dicsérték Őt azért, mert az égi paradicsom harmóniájában élhettek. Folyamatosan dicsőítették Alkotójukat, ami egymás iránti önzetlen szeretetet váltott ki belőlük, és ameddig csak erre vágytak, ebben az állandó, egyedülálló, szeretettől sugárzó környezetben élhettek.

Ezt a mennyei légkört összhang, tökéletesség, szeretet és mélységes tisztelet jellemezte – amit emberként most már aligha tudunk elképzelni.

Hogyan lehetnénk képesek a mennyei légkör mintájára harmóniát, tökéletességet és szeretetet árasztani az otthonunkban, a munkahelyünkön és a gyülekezetünkben? Hogyan tudnánk jobban tükrözni Isten dicsőségét és szeretetét?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 2. negyedév

A kegyelem ruhái - az öltözettel kapcsolatos jelképek a Bibliában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: