OLCSÓ KEGYELEM VAGY TÖRVÉNYESKEDÉS

A Biblia írói Isten ihletésére mindenütt hangsúlyozták az engedelmesség fontosságát. Tévedés azt gondolni, hogy nem számít, mit teszünk, ha a szívünkben Krisztus él. Ha Krisztus valóban a szívünkben él, csak helyes cselekedeteknek kell fakadnia belőle. Épp olyan végzetes azonban azt hinni, hogy engedelmességünkkel üdvösségre juthatunk. Pál roppant hangzatos listát közölt az életéről, mindarról, amit Jézussal való találkozása előtt tett, a származásáról. A nyolcadik napon körülmetélték, izraelita, farizeus volt, nagy buzgalom jellemezte. Hiba nélkülinek tartotta magát. Maga volt a törvényeskedés. Megtérése után ezeket mind szemétnek ítélte ahhoz viszonyítva, hogy megismerhette Krisztust. Úgy nyert igazságot, hogy elfogadta Krisztus igazságának palástját. Pál Krisztust kívánta követni.

Hogyan fejezte ki Pál Fil 3:3-16 szakaszában a hit általi megváltás nagyszerű igazságát és azt, amit ez a megváltottak életében jelent?

Teológiai értelemben el kell választani Krisztus nekünk tulajdonított igazságát a Szentlélek bennünk végzett, átalakító munkájától. A keresztény élet szempontjából azonban semmiképp nem választhatók el, hiszen mindkettőnek meg kell lenni bennünk. Az egyik megléte a másik nélkül épp annyira lehetetlen, mint az, hogy egy érmének csak egy oldala legyen – ami nyilván teljes képtelenség!

Ha megértjük, hogy az engedelmességet ajándékba kapjuk, ez két véglettől óv meg: az olcsó kegyelemtől és a törvényeskedéstől. Először is hinni fogunk az engedelmesség fontosságában, másodszor pedig nem képzeljük, hogy engedelmességünkkel – amit ajándékként kapunk – érdemeket szerezhetnénk. Éppúgy Krisztustól függünk a törvénynek való engedelmesség és a megszentelődés kérdésében, mint ahogy a megigazulásunk és bűneink bocsánata is tőle függ. Isten nemcsak megigazítani kész, de győzelemre is kíván segíteni a bűn és az énünk felett. Minden esetben csak a saját akaratom a bizonytalan tényező: mennyire vagyok hajlandó naponként átadni magam Istennek, hogy „megismerjem Őt, és az Ő feltámadásának erejét, és az Ő szenvedéseiben való részesülésemet, hasonlóvá lévén az Ő halálához” (Fil 3:10).

Olvassuk el újból a mai igeszakaszokat! Hol találkozunk az ember szabad akaratának valóságával? Mit értett Pál azon, amit a 16. versben így fogalmaz: „amire eljutottunk, aszerint járjunk” (új prot. ford.)? Milyen döntések szükségesek ehhez?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 2. negyedév

A kegyelem ruhái - az öltözettel kapcsolatos jelképek a Bibliában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: