TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„Ősszüleink otthonának példaképül kellett szolgálnia gyermekeiknek a föld benépesítésekor. Az az otthon, amelyet Isten keze tett széppé, nem volt fényűző hely. A büszke ember pompás és drága építményekben talál gyönyörűséget, és saját keze munkájával kérkedik; Isten azonban egy kertbe helyezte Ádámot. Ez a kert volt a lakása. A kék ég volt a boltozata; a pompás virágokkal, élő zöld szőnyeggel díszített föld a padlózata, és a gyönyörű fák levéldíszes ágai vontak mennyezetet az ágy fölé. Falain a legpompásabb díszek függtek – a legnagyobb művész keze munkái. A szent párt körülvevő dolgok örökérvényű tanulságul szolgálnak – arra tanítanak, hogy az igazi boldogság nem a pompában és fényűzésben található, hanem az Istennel való közösségben, amely teremtett munkáin keresztül ápolható. Ha az ember kevesebb figyelmet szentelne a mesterséges dolgoknak, és egyszerűbben élne, sokkal jobban megfelelne teremtése mennyei céljának" (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 23. o.).

„Az élet titkával és a természet kedvességével való állandó kapcsolat, valamint a gyöngédség, amit az Isten teremtésének e gyönyörű tárgyaival való munka eredményez, mind az elme megnyugtatására, a jellem felüdítésére és nemesítésére szolgál" (Ellen G. White: Boldog otthon. Budapest, 1998, Advent Kiadó. 121. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy a természet szeretetéből nem csapunk át annak imádatába? Miért mondhatjuk, hogy ezt nem is olyan könnyű mindig eldönteni? A természet világa valóban csodálatos, de nem menthet meg, és ezzel tisztában kell lennünk. Arra csak a természetet megalkotó Isten képes. Miért olyan fontos erre gondolni?

2. Adventistaként hogyan viszonyuljunk a környezetvédelem kérdéséhez? Tanításunkban mi az, ami fontos és szükséges e témával kapcsolatban? Hogyan reagáljunk a következő gondolatra: „Tudjuk, hogy hamarosan eljön az Úr, és elpusztul a föld. Isten azonban majd mindent újjáteremt. Akkor mi szerepe lenne a környezetvédelemnek?"

3. A tudományos és természeti ismeretek óriási fejlődése láttán miért növekedhet Isten iránti szeretetünk és hatalma iránti csodálatunk? Gondoljunk csak arra, hogy mennyi mindent ismerhettünk meg a természet dolgaiból, amiről az ókorban élőknek fogalmuk sem volt! Hatalmas az előnyünk velük szemben, hiszen még inkább rácsodálkozhatunk az Úr teremtő erejére. Soroljunk fel néhány olyan dolgot, amit jobban ismerhetünk elődeinknél!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 1. negyedév

Jézus sírt - a Biblia és az emberi érzelmek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: