A BŰN ÉS A TERMÉSZET VILÁGA

A természet világának ma kétféle arcát látjuk. Igaz, hogy még most is csodálatos, lenyűgöző, de mással is szembesülnünk kell: éhínséggel, földrengésekkel, járványokkal és betegségekkel. Valami tagadhatatlanul elromlott.

Olvassuk el Mózes első könyve 3. fejezetének beszámolóját a bűnesetről! A bűn miatt milyen azonnali következmények sújtották az embereket, és egyúttal a természetet is?

A bűn egyből fizikai és lelki következményekkel terhelte az emberi életet. A természetben legalább három téren jelentkeztek gyötrő hatásai:

1) A föld átok alá került (1Móz 3:17). Miután Ádám és Éva elhagyta az Éden kertjét, azonnal szembesülniük kellett a földművelés nehézségeivel. A talajból tövis és bogáncs kezdett nőni. A növények egészséges fejlődését valószínűleg már akkor megzavarták különféle kártevők, az özönvíz pusztítása után pedig még tovább romlott a helyzet.

2) Az emberek jelentős változásokat tapasztaltak. A fáradtság és a fájdalom az élet realitásává vált. A férfi és a nő kapcsolata sem maradt változatlan. A fejezetből arra következtethetünk, hogy Isten terve szerint a szülés eredetileg nem járt volna fájdalommal. Megváltozott Ádám kapcsolata is a földdel, és attól kezdve a munka sokkal fáradságosabb, nehezebb lett, mint azelőtt. Nem tudni, hogyan hatott az első emberpárra közeledő haláluk tudata, de bizonyára megváltoztatta életképüket.

3) A bűn az emberek és az állatok viselkedését egyaránt befolyásolta. A gyűlölet, az irigység, az önzés, az erőszakosság stb. egymással és az állatokkal szemben is kegyetlenkedéshez vezetett. A környezet károsításának egyéb formái (talán a ma előfordulókhoz hasonlítható esetek) is megjelenhettek, amelyekről már nincs tudomásunk. Az állatok is egymás ellen fordultak, úgy a táplálékszerzés, mint uralmuk biztosítása érdekében. Amint Mózes első könyve 3-6. fejezeteiben olvashatjuk, olyan mértékűvé vált az erőszak és a romlás, hogy Isten megbánta földi teremtését.

Bárhol legyünk, nézzünk körül, és keressük a természet csodálatos dolgait! Milyen nyomait láthatjuk még ma is az eredeti teremtésnek? Milyen reménységgel tölthetnek el a jobb élet ígéretére előremutató bizonyságok?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 1. negyedév

Jézus sírt - a Biblia és az emberi érzelmek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: