TÖKÉLETES KÖRNYEZET

Ma, a bűntől szennyezett és megrontott világban élve csak elképzelni tudjuk, milyen lehetett az első emberpár élete az Édenben. Nem volt bűn, nem létezett szenvedés és halál – semmi nem okozott szomorúságot és fájdalmat. Mi azonban már jól ismerjük ezeket az érzéseket. Bizonyos értelemben hozzászoktunk, sőt, talán meg is feledkezünk arról, hogy e „hívatlan betolakodók" nem képezték a teremtés, az eredeti terv részét, és Isten ígérete szerint egy nap majd örökre eltűnnek.

Milyen kép tárul elénk 1Móz 1:27 – 2:25 szakaszából az édeni életről és környezetről? Mennyiben különbözik ettől világunk ma?

Isten az emberpárt abba a kertbe helyezte, amit Ő maga alakított ki (1Móz 2:8). A bibliai beszámoló ugyan tömör, mégis valamennyire fogalmat alkothatunk segítségével arról, milyen is lehetett. Hiszen az Édenkertből ered, amit a természet ma kínál, a csodálatos bőség, a termények gazdag választéka. Ádám és Éva elé káprázatos látvány tárult, olyan hangokkal, ízekkel, érzésekkel és aromákkal találkozhattak, amelyek nagy örömmel és jó érzéssel töltötték el őket. Valósággal a Paradicsomban éltek. A környezet világa a lehető legjobban megfelelt az első emberpár számára. Minden megadatott nekik, méghozzá bőséggel, ami fizikai, érzelmi és lelki szükségleteikhez kellett. Ismeretlen volt előttük pl. a bizonytalanság, az aggodalom és a szorongás lelkiállapota, mert semmi nem létezett, ami ilyesmit válthatott volna ki.

„A Teremtő olyan környezetet választott ősszüleinknek, amely a legjobban szolgálta egészségüket és boldogságukat. Nem palotába helyezte őket, nem is mesterkélten díszített, fényűző környezetbe, amilyenre ma oly sokan igyekeznek szert tenni… A kertben, amit Isten otthonként készített gyermekeinek, mindenfelől gyönyörű bokrok és finom rajzolatú virágok köszöntötték őket. A fák minden változatát meg lehetett a kertben találni. Sok fa roskadozott az illatos és ízletes gyümölcsöktől. Ágaikon madarak zengték dicsőítő éneküket. Árnyékukban a szárazföldi teremtmények mit sem félve együtt játszadoztak" (Ellen G. White: A Nagy Orvos lábnyomán. Budapest, 1998, Advent Kiadó. 182. o.).

Próbáljuk meg magunk elé képzelni, hogy milyen lehetett az Édenkert! Gondoljunk a látványra, az illatokra, az ízekre, mindenre, amit Isten pontosan úgy tervezett, hogy érzékeinkre hasson! Mire következtethetünk tehát azzal kapcsolatban, hogy a testünk jó, és Isten az örömteli életre teremtett?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 1. negyedév

Jézus sírt - a Biblia és az emberi érzelmek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: