„A PÉNZ SZERELME"

„A hiábavalóságot és a hazugságot messze távoztasd tőlem; szegénységet vagy gazdagságot ne adj nékem; táplálj engem hozzám illendő eledellel. Hogy megelégedvén, meg ne tagadjalak, és azt ne mondjam: kicsoda az Úr? Se pedig megszegényedvén, ne lopjak, és gonoszul ne éljek az én Istenem nevével" (Péld 30:8-9)!

A Biblia nem szól a megszerezhető vagyon felső határáról, viszont figyelmeztet a pénzhez és az anyagi javakhoz való helytelen viszonyulás veszélyeire, például a pénzsóvárságra és a kapzsiságra. A helytelen szemlélet rögeszmévé merevedhet, kényszeresen késztethet a pénzhajhászásra vagy a javak felhalmozására, anynyi időt és energiát igényelve, hogy már-már ez válhat az ember bálványává. A számítógép megkönnyíti az életet, ugyanakkor nagyobb kockázatot is jelent azoknak, akik hajlamosak valamilyen szenvedélyre. Például tőzsdei magánbefektetők az interneten közvetlenül köthetnek üzleteket. Ezért sokan szinte odaragadnak a komputer elé, mert hajtja őket a pénzszerzés vágya. Ez azonban egész más, mint amikor valaki jól gazdálkodik, bölcsen és megfontoltan befektetve a pénzét.

Milyen figyelmeztetést találunk a következő versekben? Mk 10:17-27; Lk 12:15; 1Tim 6:10

„Elborult az ember arca, és szomorúan távozott" (Mk 10:22, új prot. ford.) – az ilyen és ehhez hasonló kifejezések elárulják, hogy a gazdag ifjú jobban szerette vagyonát, mint a Mestert. A pénz vagy egyéb anyagi javak gyűjtése önmagában nem nevezhető sem jónak, sem rossznak. Minden attól függ, hogy hol van az ember szíve (Mt 6:21). Akkor válik veszélyessé, ha útját állja az elsődleges célnak, hogy Isten országát és az Ő igazságát keressük (33. vers).

A Chanunga nevű hajó Liverpoolból indult Amerikába, útközben azonban öszszeütközött egy kisebb hajóval, ami Hamburgból futott ki. A több mint kétszáz utast szállító jármű az ütközés után fél órával elsüllyedt. Bár a Chanunga mentőcsónakjait leeresztették, hogy kimentsék a hajótörötteket, mindössze harmincnégyen menekültek meg. Miért olyan kevesen? Sok utas sebtében a derekára kötötte arany és ezüst öveit. Nem akarták elveszíteni a pénzüket, ezért az életükkel fizettek (persze a pénzük is odalett).

Ugyan ki ne szeretné a pénzt? Fel kell azonban tennünk a kérdést: Vajon képes vagyok uralkodni a pénz utáni vágyamon, vagy az ural engem?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: