SZESZES ITALOK

A nyugati világban emlékezetes, örömteli alkalmakhoz, ünnepekhez és fontos üzleti szerződésekhez kapcsolódik a bor, a sör és egyéb alkoholtartalmú italok fogyasztása. Az alkohol látszatra tiszta és vonzó lehet. Nemcsak elfogadottnak, hanem bizonyos körülmények között a társadalmi élet „szükséges" velejárójának tekintik. A szesznek azonban van egy egészen más oldala is, amit az előállításából és forgalmazásából élők nem kívánnak a lehetséges vásárlók elé tárni.

Mit mond Péld 23:29-35 szakasza az alkohol veszélyeiről? Milyen pusztító, romboló hatását láttuk a környezetünkben?

Igen hatásos kép, hogy a tetszetős bor mérges kígyóként megmar. Az alkohol kémiai összetevőit az emberi szervezet nem ételként, hanem mérgező anyagként kezeli. A gyomorban felszívódik, és a vérárammal mindössze néhány perc alatt eljut az agyba, a tüdőkbe, a vesékbe és a szívbe. A májat különösen megterheli a szer lebontásának folyamata, ami hosszú órák kemény munkáját igényli. Az alkohol krónikus, tartós jelenléte roncsolja a szerveket, és következtében többféle betegség is felléphet.

Az alkohol hatása sajnálatos módon nemcsak azokat érinti, akik fogyasztják, a társadalom is rettenetes árat fizet miatta. A közlekedési és munkahelyi balesetek felében szerepet játszik az ital. Sok bűntényt alkoholos befolyásoltság alatt követnek el. A közvetlenül az italozás által kiváltott betegségek kezelését köz- és magánpénzből egyaránt finanszírozzák. Családi körben pedig a szenvedélybeteg házastársa és gyermekei válnak gyakran a szóbeli és fizikai bántalmazás áldozataivá.

A szesz a többi tudatmódosító szerhez hasonlóan befolyásolja az ember képességét a helyes erkölcsi döntések meghozatalában, hatása alatt mindenki hajlamos egyre mélyebbre süllyedni a bűnben. Aki valamilyen szer foglya lett, annak fel kell ismernie problémáját; fontos, hogy felfogja: szüksége van egy hatalmasabb erő segítségére – Isten kegyelmére. Emellett azonban nagy a szerepe a család és a gyülekezet támogatásának, valamint az arra hivatott egészségügyi szakemberek által előírt kezeléseknek is (ha van rá lehetőség).

Hetednapi adventistaként határozottan állást foglalunk az alkoholfogyasztással szemben. Hogyan segíthetünk azoknak – persze ítélkezés nélkül –, akik soraink között ezzel a problémával küzdenek?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: