JÉZUSSAL SZEMBENI IRIGYSÉG

„Mert jól tudja vala, hogy irigységből adák őt kézbe" (Mt 27:18).

Fussuk át Máté evangéliuma első tizenegy fejezetét, és figyeljünk Jézus tetteire! Ezután olvassuk el Mt 12:14 versét! Mely tettei váltottak ki ilyen reakciót a vezetőkből? Ez mit árul el szívükről? Miközben a választ fontolgatjuk, gondolkozzunk azon is, hogy mit tettünk volna mi a helyükben!

A főpapok és a vének jól ismerték a törvényt, és pontosan be is tartották. A vallás elemzésekor azonban csak a részletekkel foglalkoztak, de a lényeget szem elől tévesztették. Jézus egészen új szempontból mutatta be a hitéletet, és Izráel népe (beleértve a vallási vezetőket is) hallotta tőle az üdvösség jó hírét. Ők azonban nem köszönték meg neki, hogy figyelmeztette őket útjuk önpusztító voltára, hanem a vesztére törtek.

Milyen sokakat elvakít az irigység, és nem veszik észre azt, ami nyilvánvaló! Jézus tettei – a csodák, a gyógyítások, a gonosz lelkek kiűzése – láttán nehéz elképzelni, hogy bárki is kétségbe vonhatta isteni küldetését. Bőségesen elegendőnek kellett volna lennie az általa adott bizonyságoknak (lásd Mt 11:4-5). Az egyszerű emberek, akik talán jobban tudatában voltak saját szükséghelyzetüknek, nyitottabban fogadták Jézust, mint a vallási vezetők, akik pozíciójuk veszélyeztetőjét látták benne. Jézus tanítása sok szempontból különbözött az övéktől, és jobban is hatott a népre, ezért féltek befolyásától. Szomorú, de jobban foglalkoztatta őket hatalmuk és tekintélyük megőrzése, mint az, hogy megismerjék és kövessék az Igazságot!

Nyílt titok volt, hogy a vezetőket az irigység hajtotta. Mt 27:18 szerint még a római helytartó, Pilátus is látta, mi fűti őket, ennyire nyilvánvaló volt, hogy mi lakik bennük. Sajnálatos módon a vallási vezetőket annyira elvakította az irigység, hogy úgy gondolták, egy csalóval szemben védelmezik a hitet, aki az embereket tévútra vezeti. Ha alázattal és hittel elfogadják az Urat, és nem engedik, hogy az irigység felülkerekedjen józan ítélőképességükön, elkerülhették volna a tragikus utat, ami bizonyára az örök kárhozatba vitte őket. Bármilyen helyzetben is legyünk, jól tesszük, ha tanulunk hibáikból!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 1. negyedév

Jézus sírt - a Biblia és az emberi érzelmek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: