TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„A sötétség erői lelkünk köré gyűlnek, elzárva Jézust tekintetünk elől. Időnként csak azt tehetjük, hogy szomorúan és csodálkozva várunk, amíg a felhő elvonul. Rettenetesek lehetnek ezek az időszakok. Látszólag oda minden remény, erőt vesz rajtunk a kétségbeesés. Meg kell tanulnunk bízni a nehéz órákban, csak az engesztelés érdemeire hagyatkozva; kétségbeejtő méltatlanságunkban a keresztre feszített és feltámadott Megváltó érdemeire bízzuk magunkat! Ha ezt tesszük, soha nem fogunk elveszni – soha! Nem nehéz szilárdan megállni a kegyelem erejével, ha fény ragyog utunkra. Ahhoz azonban, hogy képesek legyünk türelmesen, reménykedve várni, még ha fellegek vesznek is körül és minden sötét, olyan hitre és Isten előtti meghajlásra van szükség, aminek hatására saját akaratunk beleolvad Isten akaratába. Túlságosan könnyen elcsüggedünk, és kétségbeesetten kiáltunk azért, hogy megpróbáltatásunk véget érjen, amikor inkább a kitartáshoz kellő türelemért és a győzelemhez szükséges kegyelemért kellene könyörögnünk" (Ellen G. White: God's Amazing Grace. 114. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Egyesek legyőznek olyan nehézségeket, amelyek másokat összetörnek. Vajon mi a különbség oka?

2. Gondoljunk olyan megpróbáltatásokra és tragédiákra, amelyek a végén sem kecsegtetnek jóval! Hogy viszonyuljunk ezekhez? Ilyen helyzetben hogy hangolhatjuk össze hitünket Isten ígéreteivel?

3. Mit tanácsol Ellen White az előbbi idézet 5. mondatában („Meg kell tanulnunk bízni a nehéz órákban…")? Szerinte miben reménykedhetünk? Végső soron miért az evangéliumban találjuk egyedüli reménységünket, bármilyen tragédia is sújt most?

4. Hogyan alkalmazhatjuk a gyakorlatban Péter tanácsát (1Pt 4:12-13)? Éppen elég nagy dolog, ha hittel kitartunk a próbákban, de hogyan lehet azt megtenni, amire az apostol buzdít?

5. Tegyük fel, beszélgetünk valakivel, aki rettenetes helyzetbe került; emberileg nézve nincs számára kiút, és csak öt percünk van, hogy mondjunk neki valamit. Mivel tudnánk reménységét erősíteni?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: