JÓZSEF FOGSÁGA

1Móz 37:19-28 és 39:12-20 szakaszait olvasva próbáljuk magunkat József helyébe képzelni! Mennyire el lehetett keseredve! Mennyi harag és keserűség halmozódhatott fel benne, ráadásul joggal. A Biblia ugyan nem számol be részletesen az érzelmeiről, de nem nehéz elképzelni, mekkora fájdalmat okozhatott neki az árulás, a becstelenség. József azonban a kritikus helyzetekben az Úrhoz fordult, és az események végül jól alakultak. Megtérése azután történt, hogy testvérei eladták. Ekkor kapcsolata még szorosabb lett Istennel. „Hallott az ígéretekről, amelyeket az Úr Jákóbnak tett, és hogy azok miként teljesedtek – hogyan jelentek meg a szükség órájában Isten angyalai, hogy oktassák, vigasztalják és oltalmazzák. Hallott arról is, hogy a szerető Isten az ember számára Megváltóról gondoskodott. Most ezek a drága leckék felelevenedtek lelkében. József hitte, hogy atyái Istene az ő Istene is. Akkor és ott teljesen átadta magát az Úrnak" (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 173. o.).

Igazságtalanul tömlöcbe vetették, később azonban így nyílt meg számára az út a fáraó udvarába, hogy betölthesse küldetését, megmentve sokak, köztük saját családja életét.

Róm 5:3-5 2Kor 1:3-4 2Kor 1:8-9 2Tim 1:11-12

Mit fejeznek ki az alábbi bibliaszövegek a nehéz helyzetek jóra fordulásával kapcsolatban?

Isten nem akarja, hogy bárki is szükségtelenül szenvedjen. Jézus olyan helyet készít a mennyben, ahol nem lesz sírás, sem fájdalom (Jel 21:4). Úgy tűnik, bizonyos dolgokat csak fájdalom útján tanulunk meg, miközben az ígéret beteljesedésére várunk. Jellemfejlődés, együttérzés, alázat, a jó és a rossz megismerése, az igazi tanítványság – néhány dolog, amit megtanulhatunk. Nehéz a szenvedés előnyeire gondolni, különösen, amikor a sűrűjében őrlődünk, de Istentől kérhetünk erőt elviseléséhez.

Előfordult már velünk is, hogy egy rettenetes helyzetből végül előnyünk származott? Mennyiben segít ez az eset is bízni az Úrban a próbák idején, még ha semmi jóra nem is látunk reményt?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: