REMÉNYSÉG A CSÜGGEDŐKNEK

Miben talált a próféta menedéket a társadalmi és emberi kapcsolatokat érintő problémák közepette? Mik 7:1-7

Mikeás az első hat versben leírja az abban a korban elkövetett erkölcstelen, egyáltalán nem etikus, sőt erőszakos tettek egész körét. Az elnyomás és a különféle bántalmazás, a tisztelet valamint a belátás hiánya, a korrupció és a csalás már a bűn megjelenésétől fogva létezik, és ma is mindenütt megtalálható. Vegyük csak elő a mai újságot, és az egykori Izráel bajaival párhuzamos dolgokat látunk. Ez a zavaros társadalmi állapot különösen akkor válik fájdalmassá, ha közvetlen környezetünkben (szomszéd, barát, házastárs, gyermek, szülő) jelentkezik (Mik 7:5-6). A rossz emberi kapcsolatok stresszhatása óriási, depressziót keltő. Mikeás világosan megfogalmazza (7. vers), hogy ilyen válsághelyzetekben a túlélés döntő tényezője a remény.

A reménység különösen fontos ahhoz, hogy legalább viszonylagos mentális egészséggel élhessük az életünket. Még az Istenben nem hívő ember számára is fontos a remény – munkát kereső fiataloknak reménykedniük kell, hogy majd csak találnak állást; az eltévedt utasnak bíznia kell abban, hogy végül megtalálja az utat; a pénzüket vesztett befektetőknek hinniük kell, hogy jönnek még jobb napok. Céltalanságba, sőt halálba dönt, ha az emberből egészen kihal a remény. Amikor az itáliai filozófus és költő, Dante Alighieri (1265-1321) az Isteni színjáték című művében be akarta mutatni a poklot, elképzelte, hogy a bejárat felett egy hatalmas tábla függ a következő felirattal: „Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel!" A lehető legnagyobb büntetés, ha valakit minden reménytől megfosztanak. A Bibliában elénk táruló reménység viszont a legszebb elképzeléseinken is túltesz. Kifejezi, hogy majd eljön a tökéletes megoldás, és Jézus Krisztus által üdvösséget kaphatunk. Elengedhetetlen, hogy az adventisták történelmi áldott reménysége legyen az életünk központja. Ha igazán várjuk Jézus visszatérését, képesek leszünk a megfelelő nézőpontból látni azt a sokféle kellemetlen dolgot, ami körülvesz, és így tudunk bizalommal tekinteni az örökkévalóság felé.

Figyeljük meg az ígéreteket! Milyen reménységet találunk a következő versekben? Ézs 65:17; 2Pt 3:13; Jel 21:2-4


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 1. negyedév

Jézus sírt - a Biblia és az emberi érzelmek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: