Bűntudat

SZOMBAT DÉLUTÁN

E heti tanulmányunk: 1Mózes 3:8-13; Zsoltár 32; Máté 26:75;

Róma 8:1; 1Timóteus 4:1-2; 1János 1:9

„Ha a bűnöket számon tartod, Uram: Uram, kicsoda maradhat meg?! Hiszen tenálad van a bocsánat, hogy féljenek téged" (Zsolt 130:3-4)!

A bűntudat az egyik legfájdalmasabb és legbénítóbb érzés. Szégyent, félelmet, szomorúságot, haragot, csüggedést, sőt még fizikai betegséget is kiválthat. Kellemetlen, Isten azonban fel tudja használni arra, hogy a bűnösöket bűnbánatra, a kereszthez vezesse általa, ahol megkaphatják a vágyott bűnbocsánatot. Időnként azonban előfordul az is, hogy embereket olyasmi miatt gyötör bűntudat, amiért nem felelősek. Így érezhetnek például balesetek túlélői vagy elvált szülők gyermekei.

A jogos bűntudat viszont úgy hat, mint a jó lelkiismeret. Olyan kellemetlen, hogy az ember nem nyughat, amíg nem tesz valamit ellene. Az egyéni döntéstől függően kétféle kimenet lehetséges: az ember vagy teljesen összeroppan a bűntudattól, mint Júdás, vagy jótékony hatását fogja érezni, mint Péter.

A héten négy bibliai történettel foglalkozunk a bűntudattal összefüggésben, hogy jobban megértsük ezt a folyamatot, és megnézzük, mit tanulhatunk belőle. Látjuk majd, hogyan fordíthatja javunkra az Úr, ha helyes mederben tartjuk. Valójában rengeteg függ attól, hogy mit kezdünk vele, és hatására milyen utat választunk.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: