MEGBOCSÁTÁS

Lehetséges, hogy valakinek a hitélete látszólag gazdag és tartalmas, ugyanakkor komoly problémái vannak a kapcsolatok terén. Gyakran keresztezzük egymás útját, ez tény, fájdalmat okozva még az egyházon belül is – sőt, talán főként ott. Éppen ezért annyira fontos elsajátítani a megbocsátás művészetét.

Mennyire tudjuk sikerrel alkalmazni Ef 4:32 tanácsát az életünkben? Kinek kell megbocsátanunk? Miért szolgálja elsősorban saját javunkat, ha képesek vagyunk ezt megtenni?

Pszichológusok, tanácsadók szakmai köreiben csak a legutóbbi években kezdtek nyitottabbá válni arra, hogy milyen fontosak a lelki elvek a mentális egészség szempontjából. Sok pszichológus és tanácsadó évtizedeken át csupán a bűntudat és a félelem felszín alatti forrásának tartotta a vallást és a lelki életet. Mára azonban sokan felismerték az őszinte keresztény életmód jótékony hatásait, és igyekeznek is hasznosítani ezeket. Újabban elismerik, hogy sokaknak segítenek különféle érzelmi zavarokat legyőzni olyan „terápiák", mint pl. az imádság, a hitéleti naplóírás, fontos bibliaszövegek memorizálása, valamint a megbocsátás lépcsőfokai. A megbocsátást olyan stratégiák között tartják számon, amelyek révén leginkább megnyugodhat az ember, még akkor is, ha az igazi megbocsátás képessége és a bűnbocsánat csak Istentől, az általa átalakított szívből jöhet (Ez 36:26).

Mit tanítanak még Mt 5:23-25; Lk 17:3-4; 23:34 versei a megbocsátásról?

Néha úgy gondoljuk, hogy lehetetlen maradéktalanul megbocsátani. Ám soha egyetlen ember sem juthat el a fájdalomnak és a megaláztatásnak arra a fokára, ahol Jézus állt. A világegyetem Teremtőjével és Királyával igazságtalanul bántak, mintha megfoszthatták volna rangjától. Saját teremtményei feszítették keresztre. Ő azonban a legmélyebb alázatot tanúsítva törődött velük, és kérte az Atyát, hogy bocsásson meg nekik.

Előfordul, hogy emberek ártanak egymásnak, de nem látják tisztán, mekkora fájdalmat okoznak. Máskor azért viselkednek sértően, mert szívük mélyén bizonytalanok vagy személyiségzavarokkal küzdenek, és úgy akarnak megkönynyebbülni, hogy valakit megbántanak. Hogyan segíthet a megbocsátásban, ha látom, milyen problémával küzd a másik ember? Hogyan juthatunk el a megbocsátásig azokkal szemben, akik szánt szándékkal igyekeznek bántani?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: