KÖNNYÍTENI MÁSOK TERHEIN

Amikor Péter a Mesterről beszélt, mit emelt ki magatartásával kapcsolatban? ApCsel 10:38

Jézus életét alapvetően az önzetlenség jellemezte. Minden energiáját mások megmentésére fordította, kedves szavaival és gyógyító erejével könnyebbé akarta tenni helyzetüket. Ugyanakkor sosem használta isteni erejét a saját hasznára. Ez minden bizonnyal olyan mély hatást gyakorolt Péterre, hogy ezt mondta a Megváltóról: „szertejárt, jót tett, és meggyógyított mindenkit, akik az ördög igájában vergődtek" (ApCsel 10:38, új prot. ford.).

Az esetek többségében a munkával, emberi kapcsolatokkal, pénzzel stb. kapcsolatos stresszhelyzetek az ember saját életét érintik. Ha viszont figyelmünket másokra összpontosítjuk (és nem önmagunkra), ez jó módszer arra, hogy felszabaduljunk a ránk nehezedő nyomás alól. Általában jobban érzik magukat és megelégedettebbek azok, akik valamilyen önkéntes vagy közösségi munkát stb. végeznek, mint akik nem foglalkoznak ilyesmivel.

Milyen üzenetet találunk Jn 15:13; Gal 6:2 és Fil 2:4 verseiben?

John D. Rockefeller (1839–1937) élete példa arra, hogyan lehet enyhíteni a stressz nyomását, ha az ember nemcsak önmagára, hanem másokra is figyel. 1879-re cége, a Standard Oil Társaság végezte az Egyesült Államokban történő olajfinomítás 90%-át. 50 éves korára ő lett a leggazdagabb ember a földön. 1891-ben azonban idegösszeomlást kapott, és megcsapta a halál szele. Ám betegségéből alig néhány hónap alatt meggyógyult. Hogyan?

Egyszerű étrendre tért át, eleget pihent és mozgott, és eldöntötte, hogy vagyonából adakozik. Élete hátralévő 40 éve a jótékonyság jegyében telt. A XX. század elején személyes vagyona csaknem elérte a 900 millió dollárt. Hagyatékát halálakor 26 millió dollárra becsülték. Adományaival rendkívül sok jót tett a világban. Élete majdnem 50 évvel meghosszabbodott, megelégedetten élt 97 éves koráig.

Milyen áldásaink származtak már abból, hogy másoknak segítettünk? Miért is ne igyekezhetnénk imádkozva, tudatosan még több jót tenni?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: