ISTEN GYÓGYMÓDJA

1Kir 19:5-9 versei szerint milyen egyszerű gyógymódot ajánlott Isten Illésnek akkor, amikor olyan erős stresszhatásnak volt kitéve?

Aludjon, egyen, ismét aludjon, még többet egyen. Majd negyven nap és negyven éjjel tegye ki magát erős fizikai megterhelésnek: menjen el a Kármel-hegytől a Hórebig. Milyen érdekes, hogy gyakran javasolják a lelki megterhelés ellenszereként az elegendő alvást, a testmozgást és az egészséges étrendet.

A rossz hangulat egyik általános kezelési módja a tevékenység megtervezése. Ehhez szigorúan meghatározott órarendet kell készíteni, amiben olyan kellemes és célirányos tevékenységek szerepelnek, amelyek arra kényszerítik a lehangolt embert, hogy különböző eseményeket szervezzen, várjon és hajtson végre. Ez a rendszer segít a páciensnek abban, hogy pozitív módon töltse el az idejét és elkerülje az önsajnálatot. A tevékenységek között gyakran szerepel a testmozgás, ami endorfint (morfiumhoz hasonló kémiai anyagot) termel. Ez kedélyjavító, és legalább átmenetileg enyhíti a depresszió hatását.

Isten olyan lépésekkel vezette Illést, amelyek nyomán helyreállt lelki egészsége. Fontos, hogy a prófétához hasonlóan mi is készségesen kövessük a mennyei vezetést. Amint Illés leült a fenyőfa alá, imádkozni kezdett. Nem volt éppen helyes, amit imájában mondott (arra kérte Istent, hogy vegye el az életét), de imádkozott, és azt kívánta, hogy az Úr vegye kezébe a dolgok irányítását.

Idővel a próféta kiheverte szörnyű csüggedését, és az Úr a későbbiekben is fel tudta használni (lásd 1Kir 19:15-16; 2Kir 2:7-11). Mielőtt egy hatalmas forgószélben a mennybe ragadtatott volna, még felkente utódját prófétának, és látta, amint a Jordán folyó vize kettévált, majd Elizeussal együtt száraz lábbal át is kelt rajta.

Végezetül Isten a mennybe ragadta Illést, nem kellett meghalnia. Ez azért érdekes, mert a próféta nem sokkal korábban még arra kérte az Urat, hogy vegye el az életét.

Miből maradunk ki, ha csak a csüggedés és kétségbeesés idején imádkozunk? Milyen előnyökkel jár, ha valaki következetesen imádkozik, és nem csak vészhelyzetekben fordul Istenhez? Hogyan tanulhatunk meg rendszeresen imádkozni?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: