JÉZUS ÉRZELMI MEGNYILVÁNULÁSAI – 2. rész

Miért fakadt Jézus könnyekre Jeruzsálem felett (Lk 19:41-44)? Nem kétséges, hogy a jövőbe tekintve látta Jeruzsálem sorsát, és emiatt elszomorodott, de még inkább elkeserítette a város sok lakójának elutasító magatartása. „Amikor Jézus a hegyről rátekintett a szeretett városra, aminek sorsát a szívén viselte, könynyezni kezdett, noha körülötte ezrek örvendeztek és hozsannát kiáltottak. Könnyei a visszautasított szeretet és könyörület utolsó kérlelésének számítottak" (Ellen G. White: The Spirit of Prophecy. 3. köt. 20. o.).

Az evangélium írói két ízben említik, hogy Jézus sírt. Az emberek általában saját maguk miatt sírnak, Jézus szomorúsága azonban mindkét esetben másokért érzett fájdalmából eredt.

A következő szakaszok szerint milyen fájdalmas érzéseket tapasztalt Jézus? Mt 26:37-38; Mk 3:5; 8:12; 11:15-16; Jn 11:32-38

Ézsaiás könyve 53. fejezetének első néhány verse is megerősíti, hogy Jézus „fájdalmak férfia" volt. Sokszor érzett örömet, de mély fájdalmat is. Szenvedését jelentősen növelte a csalódottság, mivel tanítványai nem értették meg üzenetének lényegét. Sokan nagy szeretete és természetfeletti csodái ellenére sem ismerték fel benne a Messiást. Jézusnak fájt az is, hogy látta, mi szakadt az emberiségre a bűn következtében.

A Mester felettébb elszomorodott Lázár halála miatt. Jánostól tudjuk, hogy elbúsult lelkében (Jn 11:33). Ez egy olyan görög szónak a fordítása, ami mély lelki felindultságot fejez ki, amelyet a torokból vagy az orrból fakadó, hallható hang kísér. A görög drámaíró, Aiszkhülosz (Kr. e. 525–456) ugyanezt a szót használja a lovak horkantásának leírására. Ez a kifejezés az Újszövetségben ötször fordul elő, négyszer Jézus érzelmeire vonatkozóan.

Ha komolyabban elgondolkozunk arról, milyen érzéseket is tapasztalt Jézus, jobban belátjuk, hogy mennyire megérti belső lelki küzdelmeinket. Ezt bizonyítja a következő vers is: „Mert nem oly főpapunk van, aki nem tudna megindulni gyarlóságainkon" (Zsid 4:15), vagy ahogy az új protestáns fordítás írja: erőtlenségeinken. Hogyan fonhatja ez a vers szorosabbra kapcsolatunkat Jézussal, különösen szenvedés idején?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 1. negyedév

Jézus sírt - a Biblia és az emberi érzelmek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: