JÉZUS ÉRZELMI MEGNYILVÁNULÁSAI – 1. rész

Mk 8:1-3 szakasza szerint a „szánakozás", azaz a könyörület vezette Jézust, amikor eltervezte, hogy enni ad az összegyűlt tömegnek. Senki más nem gondolt rá, hogy mire van szüksége az embereknek, akik három napja csak igen keveset, vagy semmit nem ettek. Jézus megfigyelte, hogy némelyek messziről érkeztek. Tudta, ha táplálék nélkül kell hazamenniük, össze is eshetnek.

A tömegek megvendégelésén kívül még mire késztette Jézust a könyörület (Mk 1:40-41; 6:34)?

A leprásokat általában megvetették. Nem volt még egy olyan betegség vagy állapot, amitől jobban rettegtek volna, vagy amire nagyobb szánakozással tekintettek volna, mint a lepra. Minden társadalmi érintkezésből kirekesztették azokat, akik ettől a jól látható kórtól szenvedtek. Általában a számukra kijelölt területen kellett meghúzniuk magukat. Ha valaki közelített feléjük, hangosan kellett kiáltaniuk: „Tisztátalan! Tisztátalan!", így figyelmeztetve az embereket, hogy elkerüljék a fertőzést. Jézus megszánta ezt az embert, ezért azonnal meggyógyította, majd pedig útjára bocsátotta, megparancsolva neki, hogy senkinek ne beszéljen a történtekről. A gyógyult beteg azonban képtelen volt magában tartani a csodálatra méltó szeretetből fakadó tett hírét, ezért elmondta mindenkinek, akivel csak találkozott.

Jézusból nemcsak az váltott ki szánalmat, ha alapvető fizikai szükségleteket nélkülöző embereket látott, hanem az is, ha látta, hogy nincs, aki vezesse, irányítsa őket, céltalanok. Tehát, mielőtt enni adott volna nekik, mélységes lelki ínségüket érezve, elkezdte tanítani őket. Isten országáról beszélt. Krisztus könyörületességét látjuk Mk 9:36 versében is, amikor Jézus ölébe vett egy kisgyermeket, bemutatva a gyerekek iránti szeretetét. Megérintette a betegeket is, ezzel közvetítve az isteni gyógyító erőt.

Jézus megszerette a gazdag ifjút, amikor találkozott vele (Mk 10:21-22), pedig a fiatalember nem követte a Mester tanácsát. Abban a pillanatban mindketten erős érzelmeket tapasztaltak – szeretetet (Jézus) és szomorúságot (gazdag ifjú).

Milyen módon fejezhető ki a könyörület? Egy dolog megszánni valakit (a legtöbb ember eljut idáig), de egészen más könyörületünket tettekkel is bemutatni. Hogyan fejezhetnénk ki jobban együttérzésünket – akár szóval, akár tettel – azok iránt, akik valamitől szenvednek?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 1. negyedév

Jézus sírt - a Biblia és az emberi érzelmek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: