MI LESZ VELEM?

Mit tudhatunk meg Jeremiás könyve 45. fejezetéből Istenről? És Bárukról?

Báruk szomorú, gyötrődik, nyugtalan és elcsigázott. Úgy látja, hogy egész élete munkája hiábavaló volt, minden álma szertefoszlik, mint a köd. Isten szíve is fáj. Szeretettel plántálta, őrizte Izráelt. Az Úr ezer éven át figyelmeztette népét, folyamatosan kérlelve őket, mint egy makacs, lázadó gyermeke miatt bánkódó szülő. Báruk fájdalma és bánata csupán töredéke annak, amit Isten érez. Az Úr szívét talán éppen ezért érinti mindig a mi fájdalmunk is. Sosem sírunk egyedül. A hajszálainkat is számon tartó Isten szakít rá időt, hogy szóljon az elkeseredett írnokhoz, és reményt keltsen benne, bátorítsa. A Júda népére hamarosan rászakadó ítélet alól Báruk megmenekül. Isten megvédi az életét. Az 5. versben található kifejezést: „a te lelkedet zsákmányul adom néked" – amiről a vesztes csata után életben maradó katona képe jut eszünkbe – Jeremiás könyvének más részeiben is olvashatjuk (Jer 21:9; 38:2; 39:18). Látszólag ellentmondásosnak tűnik, de az üdvösség csak „vereség" által érhető el. Jézus a kereszten megaláztatással és látszólagos vereséggel győzött. Csak úgy találhatjuk meg a biztonságot, ha hajlandóak vagyunk feladni a harcot és teljesen Isten kezébe tenni életünket, terveinket, jövőnket. Egyedül akkor leszünk biztonságban az Úrban, ha készen állunk a maradéktalan átadásra.

Milyen hasonlóságot fedezhetünk fel Jer 45:1-5 és Mt 6:25-34 szakaszai között?

Jeremiás könyve 45. fejezetében Isten arra figyelmezteti Bárukot, hogy mi az, ami valóban lényeges. Máté evangéliuma 6. fejezetében Jézus arra emlékeztet, hogy életünk fontosabb a földi javaknál. A katasztrófa órájában Báruknak, aki talán a nagyságról szövögette álmait, az élete számított igazán. Érdemes felfigyelni arra, hogy bár nem könyvelhetett el nagy sikert a jeruzsálemi politikai színtéren, mivel kiállt Jeremiás mellett, valójában azonban ez volt az a kapcsolat, ami életmentőnek bizonyult számára, és ami miatt sokkal többet hagyhatott hátra és hitelesebbé válhatott, mint ahogy azt valaha is álmodni merte volna.

Az elmúlt 13 héten át az Ószövetség mellékszereplőit tanulmányozva éppen az ilyen hagyatékot kerestük. A legtöbben nem váltak saját koruk meghatározó hatalmasságaivá, de nevük és szerepük azért került be a Bibliába, hogy tanulhassunk tőlük, a sikereikből és kudarcaikból egyaránt.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: