KÖZVETLEN TANULÁSI LEHETŐSÉG

A jó tanár példákat használ, és bőven ad alkalmat arra, hogy diákjai gyakorolják a tanultakat. Elizeus ilyen tanítómester volt.

Mi volt Géházi szerepe abban a történetben, amit 2Kir 4:8-17 szakaszában olvashatunk? Milyen alkalmakat adott neki Elizeus?

A súnemi asszony története egy másik asszony érdekében tett csoda után következett. 2Kir 4:1-7 verseiben Elizeus segít egy özvegyasszonynak, hogy kifizetvén adósságát, két fiát ne adják el szolgának. Majd a próféta Súnembe indult. Szokatlan, ahogy a beszámoló a férjes asszonyról szól, tekintettel arra, hogy a bibliai időben milyen volt a nők általános helyzete. A férje neve nem ismert, mindössze annyit tudunk róla, hogy felesége megbeszéli vele a vendégszoba építését; idős, de a földjein még el tudja látni az aratás felügyeletét. A történet első részében Elizeus bevonja Géházit az eseményekbe. Őt küldi el az asszonyért, általa fejezi ki háláját. Megkérdezi véleményét, majd az ő javaslata szerint jár el. Géházi felnő a feladathoz: megfigyeli a körülményeket, és képes észrevenni, mire van szüksége valójában az asszonynak. Elizeus lehetőséget ad szolgájának arra, hogy ő kezdeményezzen egy csodát. Egy éven belül azután meg is születik a csodagyerek.

Hogyan változott Géházi hozzáállása 2Kir 4:18-31 szakaszában ahhoz képest, amit az előző történetben láthattunk?

A csoda folytán született gyerek ekkorra már nagyfiú lett. Géházi még mindig Elizeus szolgája volt, de mintha elveszítette volna korábbi figyelmességét. Amikor az asszony megérkezik és elmegy mellette, majd egyenesen Elizeus lábához borul, Géházi el akarja küldeni. Csak az asszony „modortalanságát" látja, aki viselkedésével áthágja a társadalmi illemszabályt (25-27. versek). Úgy tűnik, hogy Elizeussal ellentétben nem veszi észre a nő mélységes fájdalmát.

Talán annyira belemerülünk saját dolgainkba, hogy érzéketlenné válunk mások érzései és szükségletei iránt. Ugyan ki nem került már hasonló helyzetbe, akár egyik, akár másik oldalon?! Hogyan tanulhatunk meg jobban odafigyelni mások érzéseire, igényeire? Ugyanakkor hogyan tudjuk kedvesen elviselni, ha velünk bánnak érzéketlenül?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: