TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„'És monda nékik: Bizonyára azt a példabeszédet mondjátok nékem: Orvos, gyógyítsd meg magadat! Amiket hallottunk, hogy Kapernaumban történtek, itt a te hazádban is cselekedd meg azokat. Monda pedig: Bizony mondom néktek: Egy próféta sem kedves az ő hazájában. És igazán mondom néktek, hogy Illés idejében sok özvegyasszony volt Izráelben, mikor az ég három esztendeig és hat hónapig be volt zárva, úgy hogy az egész tartományban nagy éhség volt; mégis azok közül senkihez nem küldetett Illés, hanem csak Sidonnak Sareptájába az özvegyasszonyhoz. És az Elizeus próféta idejében sok bélpoklos volt Izráelben; de azok közül egy sem tisztult meg, csak a Szíriából való Naámán' (Lk 4:23-27). A próféták életéből vett események elmondásával Jézus válaszolt hallgatóinak kérdéseire. Isten különleges munkára kiválasztott szolgáinak nem volt szabad keményszívű, hitetlen emberként dolgozniuk. Akiknek viszont érző szívük és bízó hitük volt, azokat Isten különlegesen felruházta erejének bizonyságaival a próféták által. Illés idejében Izráel elszakadt Istentől. Ragaszkodtak bűneikhez, elutasították az Úr küldöttei által szóló Szentlélek figyelmeztetéseit. Így elvágták magukat attól a csatornától, melyen át Isten áldásban részesíthette volna őket. Az Úr elhaladt Izráel otthonai mellett, s szolgájának pogány földön talált menedéket, egy olyan asszonynál, aki nem tartozott a választott néphez. Mégis ezt az asszonyt tisztelte meg, mert követte a kapott világosságot, és szíve nyitva állt a még nagyobb világosság számára is, melyet az Úr prófétája által küldött" (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1989, Advent Kiadó. 190. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Milyen kapcsolat van a bűn és a szenvedés között? A sareptai özvegy azt hitte, hogy fia az ő bűne miatt halt meg. Az Újszövetségben a tanítványok azt gondolták, hogy a vakságot az ember saját vétkei vagy szüleinek a bűnei okozzák. Másképp kellene bánnunk azokkal, akik saját bűneik következtében szenvednek? Vagy egyáltalán nem kellene ilyen kérdésben ítélkeznünk?

2. Egy genetikai rendellenességgel született gyermek édesanyja úgy érzi, hogy Isten büntetése érte utol fiatalkori lázongása miatt. Mit tanácsolnánk neki, mivel vigasztalnánk?

3. Tapasztaltunk már olyan csodát, amit csak Isten vihetett végbe? Hogyan reagált erre az, akivel megtörtént? Idővel hogyan változott a véleménye? Előfogták kételyek, küzdött a hitetlenséggel azután is, hogy olyan nagy csodát élt át? Mit jelent hit által élni? Mit tanulhatunk erről az ilyen tapasztalatokból?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: