KÍSÉRTŐ HAZUGSÁGOK

A drámai erejű isteni fellépés bőséggel adott beszédtémát az embereknek. Volt néhány fiatal, aki hazatérve beszámolt apjának az Isten emberéről. Az apa nevét nem olvashatjuk, csak annyit tudunk meg róla, hogy idős és történetesen ő is próféta. Az agg próféta elhatározza, hogy az Isten embere után ered, akit meg is talál egy fa alatt.

Hasonlítsuk össze 1Kir 13:11-19 szakaszát 1Móz 3:1-5 verseivel, ahol az első kísértésről és hazugságról olvashatunk! Milyen hasonlóságokat találunk? Mit tanulhatunk ezekből az esetekből?

Az Isten embere valamennyire tudatában lehetett annak, hogy sietnie kell. Az Úr meghagyta neki: adja át az üzenetet a királynak, majd pedig anélkül, hogy evésre, ivásra időt szakítana, azonnal térjen vissza. Ő mégis ott ücsörög Izráelben egy fa alatt. Könnyűszerrel megtehette volna azt a 2 km-es utat, és Júda területén addig üldögélhetett volna, ameddig csak kedve tartja, ő azonban megfeledkezett arról, hogy sietnie kell, és ezzel kísértésnek tette ki magát. Az idős próféta becsapta az Isten emberét. Nem tudni, mi késztette a csalásra, de a Biblia világosan kijelenti, hogy „hazuda néki" (1Kir 13:18). Sátánnak, a hazugság atyjának (Jn 8:44) eszköze lett az idős ember. A történet talán még inkább zavaró része, hogy az Isten embere olyan könnyen lépre ment. Isten mindeddig látványosan vezette, végrehajtotta az Úr akaratát, a megtévesztés hatására azonban mégis megtette azt, amit Isten megtiltott neki.

Valóban nehéz megérteni, nem igaz? Szinte szeretnénk felmenteni az Istennel szembeni engedetlenség vádja alól, mivel megtévesztették. Isten előtt azonban nem mentség, ha valaki elhisz egy hazugságot, amikor a hazugság éles ellentéte a tőle jövő parancsnak. A kísértés mindig arra irányul, hogy az ember megszegje Isten kinyilatkoztatott akaratát. A kísértések formái viszont változatosabbak, mint maguk a kísértések. Zsid 4:15 verséből tudjuk, hogy Jézus is megkísértetett, hozzánk hasonlóan. Alapvetően ugyanazokkal a kísértésekkel találta szembe magát és győzött felettük, mint amelyekkel mi találkozunk (csak modern köntösben). Jézus bölcsességet ígér, és megadja „a kimenekedést is" (1Kor 10:13), hogy Sátán ne tudjon hazugságaival tőrbe csalni.

Általában milyen könnyen engedjük, hogy a kísértések szembefordítsanak Isten kinyilatkoztatott akaratával? Mit tehetünk, milyen döntéseket hozhatunk, nehogy a kísértő könnyű prédáivá váljunk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: