NEVÉNEK EMLÍTÉSE

A Saul és Dávid háza közötti háború kedvezőtlenül alakult Isbóset számára (2Sám 3:1). Míg Isbóset udvarában egyre romlott a helyzet, addig – a bibliai beszámoló tanúsága szerint – Dávidnak számos fia született ebben az időben, Hebronban (2Sám 3:2-5). Ez a lista is Dávid erősödését jelzi, hiszen a fiúgyermekek a jövőt, a biztonságot jelentették. Tehát Isbóset, a „szégyen embere" azzal vádolja meg csapatainak vezérét, Abnert, hogy Saul ágyasával hált. Abner heves reagálásából ítélve ez kimondottan súlyos támadás lehetett.

Az Ószövetségben milyen jelentőséget tulajdonítottak annak, ha valaki bement egy hatalmon lévő férfi feleségéhez, ágyasához? 2Sám 16:21-22; 20:3; 1Kir 2:21-22

Rizpa tetteiről, aki végtére is csak egy ágyas volt, nem sokat tudhatunk meg ebből a részből. Inkább Abner és Isbóset áll a figyelem középpontjában. Rizpa mintha a hatalomért vetélkedő két férfi játékszere lenne. Az adott szakaszból nem derül ki egyértelműen, valóban bement-e hozzá Abner, hogy így szerezze meg a trónt. Azt viszont tudjuk, hogy a vád hallatán feltűnő gyorsasággal elpártolt Isbósettől, ami arra utal, hogy ez csak rosszízű pletyka lehetett, amit a Mahanáimban sebtében felállított királyi udvarban terjesztettek. Ha Abner valóban Izráel királyi trónjára tör, vajon hajlandó lett volna átállni Dávidhoz, „az Úr felkentjé"-hez?

Abner fenyegetését beváltva átáll Dávidhoz (2Sám 3:9, 10, 12). Isbóset vádaskodása miatt tehát Saul házának egyik legfőbb pártfogója hűséget fogad Dávid házának, ami még jobban sietteti az előbbi összeomlását. Ez hamarosan be is következik (lásd 2Sámuel 4. fejezet). E folyamatot valójában Rizpa nevének említése indította el. Bár a beszámoló hallgat arról, hogy az asszony mit tett, szerepe mégis rendkívül fontos volt. Ha Isbóset vádjára Abner nem így reagál, a két tábor közti hadakozás bizonyára jóval tovább elhúzódott volna. Hogy Rizpával mi történt ezután, nem tudjuk. A későbbiekben már csak Dávid emlékirataiban hallunk róla 2Sám 21:1-14 szakaszában, ahol rejtett, mégis fontos szerepe volt a törzsek és a széthúzó erők összefogásában.

Gyakran találjuk magunkat olyan körülmények között, amelyeket nem mi alakítunk. Van esetleg valami, amit mindig mi határozunk meg? Végeredményben miért ez a legfontosabb? 5Móz 30:19; Mk 13:13


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: