A KIRÁLY ÁGYASA

Az Ószövetség többször is említést tesz ágyasokról (1Móz 25:5-6; Bír 8:30-31; 2Sám 5:13-16; 1Kir 11:2-3). Mit mondhatunk róluk ezek és egyéb szövegek alapján?

Az ágyasok általában egy-egy család rabszolgái, szolgái közül kerültek ki, méghozzá kifejezetten azért, hogy örökösöket hozzanak a világra. Ha fiúgyermekük született, gyakorlatilag úgy tekintettek rájuk, mint a feleségekre. A férfit az ágyas férjének tartották (Bír 20:4), gyermekeikről – akik szintén részt kaptak az örökségből (1Móz 25:5-6) – megemlékeztek a nemzetségi táblázatokban (1Móz 22:24). Ágyasokról leginkább a pátriárkák korában esik szó, de a királyság korának elején, a királyi házban is találkozunk velük.

Mit tudhatunk meg Rizpáról és körülményeiről az említett helyzetben (2Sám 3:6-11)?

Saul egyetlen életben maradt fia, Isbóset („szégyen embere"), Abner segítségének köszönhetően került Izráel trónjára. Székhelyét a Jordánon túlra, Mahanáimba tette át (2Sám 2:8-10). Az ő királyi udvarához tartozott Rizpa, akinek neve azt jelenti: „izzó szén" (Ézs 6:6 versében ugyanez a szó fordul elő). A bibliai írótól megtudjuk, hogy Rizpa „Ajának leánya". Apja nevének említéséből arra következtethetünk, hogy fontos családból származott, tehát nem rabszolga volt. A helyzet iróniája, hogy Isbóset neve Saul nemzetségi táblázatában más alakban olvasható: „Esbaál", azaz „Baál embere" (1Krón 8:33). Mintha a 2Sám 2:8-10 verseiben szereplő forma az író rejtett kritikáját fejezné ki: Baál embere Saul házának szégyene, ezért a „szégyen embere". Rizpa helyzete távolról sem volt ideális. Saul udvartartásához tartozott, és még ha az erős vezér, Abner támogatja is Saul gyenge sarját, Isbósetet, Saul ágyasa, Rizpa egyáltalán nem tudhatja magát biztonságban. Sorsát rajta és körülményein kívül álló erők határozzák meg, ő nem irányíthatja azt.

Jézus azt mondta, hogy ha valaki kívánsággal tekint egy nőre, máris bűnt követett el a szívében (Mt 5:28). Az Ószövetség idején azonban Isten emberei közül soknak még ágyasai is voltak. Hogyan lehet ezt közös nevezőre hozni azzal, amit Jézus mondott? (Miközben a feleleten gondolkozunk, tartsuk észben azt is, hogy ha valamilyen szokást megemlít a Biblia, az nem feltétlenül helyes és Isten akarata szerint való!)


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: