AKI KARDDAL ÉL

Sámuel második könyve 20. fejezetében milyen szerepben látjuk ismét Joábot? Hogyan akarták katonái elterelni a figyelmet Joáb árulásáról?

Amasa Joáb unokatestvére volt (2Sám 17:25), és Absolon őt nevezte ki csapatai vezérének. Miután Absolon esetében Joáb semmibe vette Dávid parancsát (2Sám 18:5, 14), a király meg akart szabadulni tőle, és megígérte Amasának, hogy őt teszi meg serege parancsnokának (2Sám 19:13). Végtére is Joáb fondorkodása és gonosz tervei szították Absolon lázadását. Dávid választását nyilvánvalóan nem csupán Joáb iránti haragja motiválta (amiért parancsát tudatosan megszegve megölte fiát); Amasa kinevezése egyben politikai lépés is volt, amivel Dávid megbékélési szándékát kívánta jelezni az Absolonhoz húzó erőknek.

Mit tudhatunk meg 2Sám 20:1-2 verseiből Izráel politikai viszonyairól?

Dávid Joábot mellőzve, Amasának ígéri a parancsnokságot. Elküldi seregének összegyűjtésére, hogy le tudják gyűrni az újabb felkelést. Amasa azonban nem végez időben a feladattal, ezért Dávid Abisaiért, Joáb testvéréért küldet. Ebben a válságos helyzetben inkább hozzá fordul, mint Joábhoz. Majd Joáb találkozik Amasával, és Abner meggyilkolásához hasonló módon végez vele is. A könyv írója hangsúlyozza a támadás váratlanságát (2Sám 20:8-10). Joáb hidegvérrel meggyilkolja unokatestvérét, egyszerűen azért, mert átléptek rajta, és többé már nem ő volt az első.

Egyik embere úgy igyekszik igazolni Joáb tettét, hogy kikiáltja: Joáb és Dávid egy oldalon állnak. Elhiteti, hogy aki Dávidhoz hű, az Joábhoz is hű (még ha a király határozottan el is távolodott korábbi hadvezérétől). A Joáb iránti hűség viszont azt jelenti, hogy nem vonhatják kérdőre Amasa meggyilkolásáért.

Figyeljük meg Joáb kétszínűségét, ahogy Amasát tőrbe csalta! Nagyon kell vigyázni, nehogy eláruljuk azt, aki bízik bennünk, és bizalmát kihasználva csúnyán elbánjunk vele! Erre az esetre is tanulságul szolgál Mt 7:12 verse.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: