A BŰN ÁRA

Valószínűleg Dávid akkor nem volt olyan helyzetben, hogy bármit tehetett volna Abner meggyilkolása miatt, még ha nyilvánosan meg is gyászolta, Joáb tettét pedig elítélte (lásd 2Sám 3:28-35). Joáb a későbbi megtorlásnak azzal akarta elejét venni, hogy igyekezett minél inkább a király kegyeibe férkőzni. Nélkülözhetetlenné akarta tenni magát. Kész volt a piszkos munkát is elvégezni Dávid számára. Viszont ha valaki mindenáron pótolhatatlanná akar válni, és nem arra összpontosít, hogy azt tegye, ami helyes, gyakran összeütközésbe kerül lelkiismeretével. Ennek újbóli és újbóli ismétlődésével a lelkiismeret szava egyre halkul, míg az ember képtelen lesz kiállni akkor, amikor annak igazán jelentősége volna.

A bűn lerombolja az ember szavahihetőségét is. Ez többször igazolódott Dávid életében is. A Bethsabéval és Uriás ellen elkövetett bűne miatt Isten ugyan megbocsátott neki, csakhogy ezután már képtelen volt fegyelmezni a fiait. Amikor legidősebb fia megerőszakolja saját féltestvérét (2Sámuel 13. fejezet), kisebbik fia pedig gyilkol (2Sám 13:23-39), Dávid tétlenül áll, hiszen tisztában van vele, hogy az ő lelkét is hasonló bűnök terhelik.

Mit tudhatunk meg Joábról 2Sám 11:15-25 verseiből?

Joábnak is ez a problémája. A kezéhez tapadt Abner vére, így képtelen volt helyesen cselekedni, amikor megmenthette volna egy tisztességes ember életét. Joáb azzal is növelte bűnlajstromát, hogy lényegében Uriás gyilkosa lett. 2Sám 11:17 verséből azonban kitűnik, hogy nem Uriás volt az egyetlen áldozat. Joáb más harcosokat is elküldött, hogy a helyzet hitelesebbnek látszódjon. Isten könyörületes, megbocsát, ha az ember megtér, amint Dávid életéből is tudjuk. Ám a bűnösnek cipelnie kell a hitelvesztés és a kikezdett becsület következményét.

Az előző esetben Joáb engedelmesen teljesítette Dávid parancsát. Most pedig olvassuk el 2Sám 18:5-15 verseit! Itt mit tudunk meg róla? Vajon milyen magyarázatot adhatott tettére?

Érdekes megfigyelni, hogy Dávidnak még a törvénybe ütköző parancsait is teljesítette Joáb, de egy pillanatig sem habozott a király kifejezett akaratának ellenszegülni, amikor abból személyes előnye származott. Végtére is, ha Absolon lázadása sikerre jut, valószínűleg Joábot is megölik (2Sám 19:5-6). Úgy tűnik, Joáb kizárólag a saját érdekeit tartotta szem előtt. Milyen könnyű ebbe a csapdába beleesni, nem igaz?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: