ABJÁTÁR SORSA

Dávid halála és Salamon trónra lépése után bizonyos dolgokat el kellett rendezni. Adóniát megölték (1Kir 2:13-25), de még függőben volt Abjátár pap sorsa, aki olyan hűséggel szolgálta Salamon apját. Mi legyen a büntetése a Salamon elleni lázadásban való részvételéért?

Hogyan ítélt Salamon Abjátár felől? Döntését mivel indokolta? 1Kir 2:26-27

Felületesen olvasva azt gondolhatnánk, hogy Salamon egy 100 évvel korábbi, még Éli papnak mondott prófécia (1Sám 2:30-36) miatt űzte el Abjátárt. Valójában azonban arról van szó, hogy Isten előre látja, szabad akaratunkból milyen döntéseket hozunk majd a jövőben. Tudja, mit fogunk választani, ezért képes előre megmondani a jövőt. Azt is tudta, hogy amint Éli fiai a viselkedésük miatt alkalmatlanná válnak a papi tisztre, az utóduk, Abjátár is alkalmatlanná válik a papságra, mert nem fogadja el Isten döntését.

Magyarázzuk meg a Mt 26:14-16, 20-25 verseiben olvasható jövendölést azzal összefüggésben, hogy Salamon megfosztotta Abjátárt papi tisztétől. Milyen hasonló elv figyelhető meg mindkét esetben?

Jézus mindvégig tudta, hogy Júdás lesz az árulója, mégsem küldte el maga mellől. Júdás is a tanítványok belső köréhez tartozott. Tapasztalta Isten hatalmát, de Abjátárhoz hasonlóan ő sem állt készen arra, hogy elfogadja akaratát. Az is valószínű, hogy mint Abjátárnak, neki is határozott elképzelése volt arról, ki legyen a király, és hogyan kell intézni a hatalommal és uralommal kapcsolatos kérdéseket. Júdás azt akarta, hogy Jézust egy földi ország királyának koronázzák meg. Csalódottságában a tradíció szerinti vezetőkhöz, az írástudókhoz és a farizeusokhoz fordult, amivel elárulta az igazi Királyt.

Isten mindent tud előre, ez azonban nem azt jelenti, hogy előre meghatározza az eseményeket. Az emberek választhatnak, mint ahogy Júdás és Abjátár is választott. Isten eleve tudja, ki mit fog dönteni, ám mégsem korlátozza szabadságunkat.

A választás szabadsága Isten egyik legszentebb ajándéka, aminek nagy ára volt: Jézus kereszthalála. (Ha nem lett volna szabad akaratunk, nem választhattuk volna a bűnt, akkor pedig Jézus nem halt volna meg értünk.) Mennyire vagyunk megfontoltak, imádkozunk-e döntéseink előtt?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: