EGY IDEGEN IZRÁEL SORAIBAN

Az egész fejezet úgy utal rá, hogy „a Hitteus Uriás". Kik is voltak a hitteusok, más néven hettiták? A palesztinai hitteusok egy etnikai csoportot képeztek, az azonban nem világos, hogy milyen kapcsolatban álltak az északi újhettita városállamokkal. Az Ószövetség világában nagyon is szorosan összekapcsolódott a nemzetiségi, a faji és a vallási hovatartozás. Ezért bírálta és ellenezte olyan erősen az Ószövetség az izraeliták és más népek tagjai közötti házasságot. 5Móz 7:3 versében olvasható a tiltás, amit Izráelben minden nagyobb vallási megújulás alkalmával hangoztattak. A vegyes házasságok tiltásának megértéséhez a vallás a kulcs. Viszont arra is számos példát találunk az Ószövetségben, hogy idegenek elfogadták Izráel Istenét és beolvadtak a nép közé. Erről azonban a Biblia elismerően ír.

Milyen példákat említhetünk arra, amikor idegenek olvadtak be Izráel soraiba? Józs 6:25; Ruth 1:1-16; Eszt 8:17; Ézs 56:3-7

A moábita Ruth elhagyta országát, népét és vallását, amikor anyósával Izráelbe költözött. Híressé vált szavai kiemelik, milyen fontos volt számára nemcsak a másik népet, hanem annak Istenét is elfogadni: „Ne unszolj, hogy elhagyjalak, hogy visszaforduljak tőled. Mert ahova te mégy, oda megyek, és ahol te megszállsz, ott szállok meg; néped az én népem, és Istened az én Istenem" (Ruth 1:16). A példamutatónak számító menyen kívül egy parázna nőről is tudunk, aki beolvadt a nép soraiba. Bizonyára emlékszünk Ráhábra, aki megmentett két kémet. Személyében olyasvalakit ismerhetünk meg, aki készségesen fogadta az előtte felgyúló kis világosságot, és választásával bizonyította: elhitte, hogy Izráel Istene hatalmas és hűséges Isten. Jerikó eleste után nem sokkal Ráháb Sálmón felesége lett, és mint Ruth, ő is helyet kapott Krisztus nemzetségi táblázatában (Józs 6:25; Mt 1:5).

Nem Uriás volt az egyetlen hitteus Dávid szolgálatában, 1Sám 26:6 megemlíti Akhiméleket is. Uriás Dávid elit harcosai közé tartozott (1Krón 11:41). Amennyiben Eliám, Bethsabé apja (2Sám 11:3) és a gilóbeli Akhitófel fia ugyanaz a személy volt (2Sám 23:34), akkor Uriás kifejezetten befolyásos családba nősült. Apósa is a legjobb vitézek egyike, Dávid nagyra becsült tanácsosának fia volt. Ezért lehetett a háza olyan közel a palotához, valamint ez adhat magyarázatot arra is, hogy miért csatlakozott Akhitófel Absolon lázadásához. Valószínűleg mélyen sérelmezte, ahogy Dávid az unokájával, Bethsabéval bánt, és megölette annak férjét, Uriást.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: