LEFELÉ A LEJTŐN

Sámuel második könyve 11. fejezetét olvasva tegyük fel a kérdést: Hogyan süllyedhet ilyen mélyre a bűnben az az ember, akit Isten kiválasztott? Mire figyelmeztet ez mindenkit?

Egyesek Dávid bűnére hivatkozva igyekeznek saját hibáikat mentegetni. A bibliai leírás azonban egyértelművé teszi, hogy a bűnnek mindig van következménye. Itt azt is láthatjuk, hány ember életét érintette ez a bizonyos bűn. Dávid vétkének első szenvedő alanya Uriás lett, majd Dávid és Bethsabé gyermeke következett. Dávid hitelét veszti családja előtt, idővel pedig a családi baj az egész népre kiterjedő problémává duzzad. E bűn által elindított láncreakció következményei: erőszak (2Sám 13:14), gyilkosság (2Sám 13:28-29), felkelés – sok haláleset (2Sámuel 15. fejezet). Ha az ember bűnbánatot tart, Isten megkegyelmez, de ahogy Sámuel könyveinek írója világosan rámutat, a bűn akkor is végzetes következményekkel jár (2Sám 12:13-14).

Dávid, Bethsabé és Uriás történetének szerkezeti felépítése alaposan átgondolt. Az író Uriás és Dávid magatartásának szembeállítására cselekvést kifejező szavakat használ (gyakran a küld ige valamelyik alakját). Vessünk egy pillantást a történet szerkezetére, a cselekmény fő irányvonalát alapul véve!

» Dávid elküldi Joábot, hogy harcoljon az ammonitákkal (2Sám 11:1)

» Dávid Bethsabé után érdeklődik, majd érte küld (3-4. vers)

» Dávid házasságtörést követ el Bethsabéval (4. vers)

» Bethsabé üzenetet küld, tudatja, hogy gyermeket vár (5. vers)

» Dávid elküld valakit Uriásért (6. vers)

» Uriás nem hajlandó a saját házában (Bethsabéval) aludni (13. vers)

» Dávid magával Uriással küldi el saját halálos ítéletét (14-15. vers)

Amint látjuk tehát, Sámuel második könyve 11. fejezetében a küldés igen fontos kifejezés. Akit elküldünk, afelett bizonyos hatalmunk van. E tekintetben valóban Dávid a történet legnagyobb hatalommal bíró szereplője. Ő az, aki a legtöbbször küld, irányítja a többi szereplőt. Ő az, aki meghatározza és tönkreteszi az életüket. Olyan, mint az ókori Közel-Kelet jellegzetes teljhatalmú despotája. Van azonban valami, ami felett a királynak sincs hatalma, az pedig a bűn. Bár látszólag Dávid irányítja a cselekményt, döntéseit és indítékait a bűn mozgatja.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: