MEGHALLGATNI

A legtöbb embernek nem esik nehezére a beszéd, sőt, általában túl sokat beszélünk. Mennyivel jobb lenne, ha megtanulnánk odafigyelni másokra! Szemináriumok is foglalkoznak a „figyelmes hallgatás" kérdésével. Mivel sok minden zajlik körülöttünk, kifejezetten fontos, hogy megtanuljunk jól figyelni.

Mire figyelmeztetnek Ézs 28:23; Mt 15:10; Jak 1:19 versei? Miért?

Dávid az embereivel együtt menekült Saul elől. Párán pusztájában bujdostak, ott találkoztak a vagyonos földbirtokos, Nábál szolgáival, akik gazdájuk állatait terelték. Dávid a seregével védelmébe vette a pásztorokat és az állatokat, nem bántották a nyájat. Majd eljött a birkanyírás, és mindenki lázasan készülődött az ünneplésre. A hálaadás és az ajándékozás ideje volt ez, amit Dávid is tudott, elküldte hát tíz emberét, hogy támogatást kérjen Nábáltól.

Miért volt annyira sértő Nábál válasza Dávidra nézve? Mit hallott ki belőle Dávid? 1Sám 25:1-11

Nábál ezzel az esettel is rászolgált gúnynevére. Csúfondárosan szökött szolgáknak titulálja Dávid embereit, és üres kézzel küldi el őket. Félreérthetetlenül kifejezi, hogy számára Dávid egy senki. Jelentéktelen embernek tartja, akitől még azt sem érdemes megkérdezni, honnan jött és mit akar. Dávidot, aki csodálatra méltó önmegtartóztatást gyakorolt a gyilkos szándékú Saul királlyal szemben, mélyen sértette, hogy úgy beszéltek vele, mintha mihaszna semmirekellő lenne. Ezzel mi is így volnánk! Ráadásul ő jóindulatot tanúsított, amire sértés és megszégyenítés volt a felelet.

Nábál fel sem fogta, hogy kivel áll szemben. Bizonyos tényekkel nyilván nem volt tisztában. Ismerte Dávid apját, tudta, hogy Dávid Saul elől menekül, de öntelt gőgje miatt esze ágában sem volt hallgatni a szolgáira. Nábál pásztorai egy ideig Dávid seregének védelmét élvezték, és látták számottevő katonai erejét. Ám a szolgák tudták, Nábál „oly kegyetlen ember, hogy senki sem szólhat néki" (1Sám 25:17), ezért ahhoz fordultak, aki meghallgatta őket: Abigailhoz.

Mikor fordult elő utoljára, hogy mi magunk – talán másokkal együtt – bajba kerültünk, mert nem figyeltünk eléggé? Hogyan tanulhatunk saját hibáinkból?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: