TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„Az Úr mindenkit arra szólít, hogy a Szentlélek ihletése alatt tanulmányozza a Mózes által leírt szent történelem filozófiáját. Az első földi család az idők végéig élő családok mintája lett. Sokat kell foglalkozni a történelemmel, hogy megérthessük Istennek az emberiséggel kapcsolatos tervét. Szándékát világosan kinyilatkoztatta, és aki imádkozva, teljes odaadással fog hozzá tanulmányozásához, az megismerheti, mi volt Isten gondolata és célja a kezdetektől e föld történelmének lezárulásáig. Felismeri, hogy az egész folyamatot Jézus Krisztus mozgatja, aki egy az Atyával, aki az emberiség megtisztulásának és felemelkedésének forrása" (Ellen G. White: Manuscript Releases. 3. köt. 184. o.).

„A múlt történelmének áttekintésekor, a jelenlegi állapotunkhoz vezető lépések megtétele után azt mondhatom: hála legyen az Úrnak! Isten munkáját szemlélve szívem megtelik csodálkozással és Krisztusban mint Vezetőben való bizalommal. Nem kell félnünk a jövőtől, hacsak el nem felejtjük a múlt leckéit és az utat, melyen az Úr vezetett bennünket. Ha az Úrba helyezzük bizodalmunkat, erős népként állhatunk elő, hiszen Isten Igéjének fenséges igazságait hordozzuk kezünkben. Minden okunk megvan a hálára" (Szemelvények Ellen G. White írásaiból. 3. köt. Budapest, 2010, Advent Kiadó. 146. o.).

„Látják ezt majd a szenvedők és örülnek; ti Istent keresők, elevenedjék a ti szívetek" (Zsolt 69:33)!

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. A Szentírásnak igen fontos elve, hogy Isten szerepe meghatározó a történelem menetében. Mit fejez ki Dán 2:21 azzal kapcsolatban, ahogy Isten az emberiség történelméhez viszonyul? Miért olyan fontos ennek tudatában lenni ma, amikor mind jobban közeledünk a „történelem végéhez"?

2. Isten azt várta el az ókori izraelitáktól, hogy az egész világnak mutassák be az igaz Istent, és mondják el: mindenki kegyelem által üdvözülhet. Csakhogy a belső harcok hatására meggyengültek. Milyen tanulságot vonhatunk le ma ebből a történelmi tényből?

3. Ahhoz, hogy megértsünk minden adott helyzetet, fontos ismerni a hátteret. Viszont a legtöbb esetben számtalan olyan háttér-információ van, amit egyszerűen nem tudhatunk. Miért olyan fontos tehát, hogy ne ítélkezzünk, hiszen annyi minden rejtve marad előttünk? Hányszor fordult már elő, hogy elhamarkodottan elítéltünk valakit, mert fontos dolgokat nem tudtunk róla, a körülményeiről? Hányszor történt, hogy mások ítéltek el minket, mert nem ismertek fontos részleteket?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: