HOL ÉS HOGYAN?

A történetet a cselekmény helyszíne teszi valóságossá; az határozza meg a légkörét és a hangulatát is. Vegyük például Boáz esetét Ruth 4:1-2 verseiben! Vajon miért a kapuban kerít sort ügye törvényes elrendezésére, nem pedig otthonában vagy Betlehem polgármesterének házában? Nyilvánvalóan a kapu – az ősi idők leginkább nyilvánosnak tartott helyszíne – biztosítja az esemény egy fontos jogi feltételét. A történet keretéből következtethetünk annak idejére is. Ha egy olyan esetről hallunk, ami autóban vagy repülőtéren játszódik, hosszas gondolkodás nélkül is eldönthetjük, hogy nem Dávid vagy Luther Márton korában történt.

Hasonlítsuk össze a következő két történet helyszínét: 1Sám 24:1-6; 1Móz 39:6-12! Mivel gazdagítja a keret a történetek cselekményét?

A keret segít megérteni a cselekményt. Dávid és emberei egyedül, védelem nélkül találják Sault. E körülmények még inkább kiemelik Dávid kiváló jellemét. Ugyanis nem használja ki a kínálkozó alkalmat, hogy megszabaduljon Saultól, mielőtt Saulnak sikerülne leszámolnia vele. Ez a tény rávilágít, hogy milyen tisztelettel viseltetett Dávid az Isten által felkent vezető iránt.

József történetének kerete is egy kínálkozó alkalmat mutat. József jóképű és némi hatalommal bíró férfi volt, aki igencsak megtetszett gazdája feleségének. Egyszer egyedül maradtak a házban, de József elutasította a kínálkozó lehetőséget. Ezzel – Dávidéhoz hasonlóan – József szilárd jelleme is megmutatkozott.

Persze nemcsak a keret a történet lényeges része. Figyelembe kell vennünk a narrátor nézőpontját is. A cselekmény kibontakozását az elbeszélő szemével láthatjuk, amiből általában fontos információt kapunk; ám ez időnként el is takarhat bizonyos dolgokat előlünk, különösen a világi történetekben. Bár a bibliai beszámolóknak is van emberi oldala, e leírásokat abból kiindulva olvassuk, hogy a Szentlélek ihletésére születtek, és a bennük kinyilatkoztatott igazság Istentől ered.

Gondoljunk Dávidra és Józsefre a fent említett helyzetekben! Milyen könnyen találhattak volna valami mentséget, ha másképp járnak el! Sokat elárul jellemükről, hogy mégsem azt tették. Milyen gyakran fordul elő velünk, hogy mentséget keresünk helytelen tetteinkre?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: