KÉT SZEMBENÁLLÓ ÚR

Mire mutat rá Pál Róm 6:16 versében? Érvelésében miért nem ad lehetőséget a középútra? Milyen tanulságot vonhatunk le ebből az éles ellentétből?

Pál ismét hangsúlyozza, hogy a hitből fakadó új élet nem ad teret a bűnnek. A hit lehetővé teszi a bűn feletti győzelmet, és valójában ez az egyetlen módja a megígért győzelem elnyerésének.

Miután Pál az alattvalói felett zsarnokoskodó királyként mutatta be a bűnt, visszatér a szolgáitól engedelmességet követelő úr képéhez. Rámutat, hogy az ember megválaszthatja urát. Szolgálhat a bűnnek, ami a halálra visz, illetve az igazságnak, ami viszont örök életet eredményez. Nem hagy középutat, lehetőséget a megalkuvásra. Vagy az egyiket választjuk, vagy a másikat, a végeredmény pedig vagy örök élet, vagy örök halál lesz.

Hogyan fejti ki Pál Róm 6:17 versében a 16. versben mondottakat?

Figyeljük meg, hogy az engedelmesség a helyes „tanításhoz" (új prot. ford.) kapcsolódik. A római keresztények megismerték a keresztény hit elveit, amelyeknek engedelmeskedtek. A szívből betartott helyes tanítás nyomán pedig az „igazságnak szolgáivá" lettek (18. vers). Időnként hallani olyan véleményt, hogy a tanítás nem számít, ha szeretetet tanúsítunk. Ez igen erős leegyszerűsítése valaminek, ami pedig távolról sem egyszerű. Amint egy korábbi tanulmányban láttuk, Pált aggasztotta a galáciai gyülekezetben eluralkodó hamis tanítás. Óvatosan bánjunk tehát az olyan kijelentésekkel, amelyek a helyes tanítás fontosságát csökkentik!

A bűn szolgái vagy az igazság szolgái: éles az ellentét. Ha a keresztségünk után vétkezünk, vajon ez azt jelenti, hogy nem jutottunk üdvösségre? Hogy világít rá 1Jn 1:8-2:1 igeszakasza, mit jelent Krisztus követőjének, ugyanakkor esendőnek is lenni?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 3. negyedév

Megváltás – a Római levél

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: