Győzelem a bűn felett

SZOMBAT DÉLUTÁN

E heti tanulmányunk: Róma 6; 1János 1:8–2:1

„Mert a bűn tirajtatok nem uralkodik; mert nem vagytok törvény alatt, hanem kegyelem alatt" (Róm 6:14).

Miután Pál kifejtette a hit általi – nem a törvény cselekedeteiből fakadó – megigazulás témáját, választ ad a következő kérdésre: Ha a cselekedetek nem üdvözítenek, akkor miért bajlódjunk velük? Miért ne vétkeznénk tovább?

A 6. fejezet a válasz erre a fontos kérdésre. Itt arról van szó, amit általában „megszentelődésnek" nevezünk. E kifejezés azt a folyamatot jelöli, amelynek során felülkerekedünk a bűnön, és mind jobban tükrözzük Krisztus jellemét.

A Bibliában a „megszentel" kifejezés azt jelenti, hogy valamit, valakit „odaszán", általában Istennek. A megszentelésről gyakran úgy olvashatunk, mint ami már a múltban befejeződött, pl. „minden megszenteltek" (ApCsel 20:32). E meghatározás szerint azok a „megszenteltek", akik Istennek szánták, vagyis szentelték magukat.

A „megszentelés" szó ilyen bibliai alkalmazása nem tagadja a megszentelődés tanítását, sem azt, hogy ez az egész életen át tartó feladat. A Biblia éppen ezt a tanítást képviseli, de általában más kifejezésekkel írja le.

Ezen a héten a hit általi üdvösség egy másik oldalát vesszük szemügyre, amit könnyű félreérteni: azt, hogy a Jézusban megváltottak megkapták a bűn feletti győzelem ígéretét.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 3. negyedév

Megváltás – a Római levél

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: