A MÁSODIK ÁDÁM

„Bizonyára azért, miképpen egynek bűnesete által minden emberre elhatott a kárhozat: azonképpen egynek igazsága által minden emberre elhatott az életnek megigazulása. Mert miképpen egy embernek engedetlensége által sokan bűnösökké lettek: azonképpen egynek engedelmessége által sokan igazakká lesznek" (Róm 5:18-19). Milyen ellentét tárul itt elénk? Minek a reményét adja Krisztus?

Ádámtól lényegében csak halálos ítéletet kaptunk. Krisztus azonban közbelépett, és ahol Ádám elesett, Ő az emberért kiállta az összes próbát. Visszaszerezte azt, amit Ádám elveszített dicstelen kudarcával és bukásával. Helyettesünkként elfogadhatóvá tesz Isten előtt. Jézus ezért lett a „második Ádám".

„A második Ádám szabad erkölcsi lény volt, életviteléért felelős. Kifejezetten szövevényes és félrevezető hatások közepette, sokkal kedvezőtlenebb helyzetben kellett bűntelen életet élnie, mint az első Ádámnak. Bűnösök közt élt, mégis ellenállt minden bűnös kísértésnek, és megőrizte ártatlanságát. Mindvégig bűntelen volt" (Ellen G. White megjegyzése, The SDA Bible Commentary. 6. köt. 1074. o.).

Milyen ellentét figyelhető meg Róm 5:15-19 verseiben Ádám és Krisztus tettei között?

Vizsgáljuk meg a versben szembehelyezett fogalmakat: halál-élet; engedetlenség-engedelmesség; kárhozat-megigazulás; bűn-igazság! Amikor Jézus eljött, közömbösítette Ádám tettét.

Kifejezetten érdekes az is, hogy az ajándék szó ötször fordul elő a 15-17. versig terjedő igeszakaszban. Ötször! A lényeg világos: Pál azt hangsúlyozza, hogy a megigazulást nem érdemeljük meg, hanem ajándékba kapjuk. Érdem szerint nem illet meg, nem jár nekünk. Mint minden ajándékot, el kell fogadnunk, ez esetben hit által.

Mi volt életünk legjobb ajándéka? Mi tette különlegessé? Miért emelte az értékét az, hogy ajándék, és nem olyasvalami, amiért megdolgoztunk? Ennek ellenére, hogy viszonyul még ez az ajándék is ahhoz, amit Jézusban kapunk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 3. negyedév

Megváltás – a Római levél

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: