HIT ÉS IGAZSÁG

„Most pedig törvény nélkül jelent meg az Istennek igazsága, amelyről tanúbizonyságot tesznek a törvény és a próféták" (Róm 3:21). Miről szól ez az ige?

Ezt az igazságot az apostol szembeállítja a zsidók által ismert igazsággal, tudniillik a törvény igazságával. Ez az új igazság „az Istennek igazsága"; vagyis olyan igazság, ami Istentől ered, amit Ő biztosít, és amit valódi igazságként elfogadhat.

Ez az emberi testben megjelent Jézus által megélt igazság, amit mindazoknak felkínál, akik hajlandók hit által elfogadni és igényelni, no nem mintha megérdemelnék, hanem mert szükségük van rá.

„Az igazság(osság) a törvénynek való engedelmesség. A törvény igazságot követel, és ezzel a bűnös tartozik a törvénynek, de képtelen annak megtartására. Egyedül hit által igazulhat meg. Hit által Istenhez hozhatja Krisztus érdemeit, és az Úr a bűnösnek tulajdonítja Fiának engedelmességét. Isten elfogadja Krisztus igazságát az ember elégtelensége helyett. Elfogadja és megigazítja a bűnbánó, hívő lelket. Megbocsátja bűneit és úgy bánik vele, mintha igaz volna. Úgy szereti, mint saját Fiát" (Ellen G. White: Szemelvények Ellen G. White írásaiból. 1. köt. Budapest, 1999, Advent Kiadó. 336–337. o.).

Hogyan tanulhatjuk meg elfogadni ezt a csodálatos igazságot? (Lásd még Róm 3:22!)

Jézus Krisztus hite itt kétségtelenül a Jézus Krisztusba vetett hitet jelenti. A keresztény ember életében munkálkodó hit sokkal több az elméleti egyetértésnél, a Krisztus életével és halálával kapcsolatos bizonyos tények elfogadásánál. A Jézus Krisztusba vetett igazi hit az, hogy elfogadjuk Őt Megváltónknak, Helyettesünknek, Urunknak, mint akiből ered biztonságunk, és az Ő életútját választjuk. Annyi, mint bízni benne, és hit által arra törekedni, hogy parancsolatai szerint éljünk.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 3. negyedév

Megváltás – a Római levél

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: