AZ EMBER ÁLLAPOTA

Miért olyan könnyű keresztényként elfogadni Róm 3:23 üzenetét? Ugyanakkor mi miatt kérdőjelezhetik meg egyesek e szöveg igazságát?

Elképesztő módon még mindig vannak, akik vitatják az ember bűnösségét, és amellett érvelnek, hogy alapvetően jók vagyunk. E téves felfogás abból ered, hogy nincs világos képünk a valódi jóságról. Talán elégedettek lehetünk magunkkal – valaki máshoz képest. Adolf Hitlerhez viszonyítva még a maffiózó Al Capone is szinte szentnek tűnik. Viszont Istenhez, az Ő szentségéhez és igazságosságához mérve magunkat csak megvetést és elmarasztalást érezhetünk.

A fenti ige megemlíti „Isten dicsőségét" is. Ezt a kifejezést sokféleképpen értelmezték. Jelentésének legegyszerűbb magyarázatát talán 1Kor 11:7 versében találjuk: „ő [a férfi] az Istennek képe és dicsősége." A görög nyelvben a „dicsőség" és a „kép" jelentése szinte azonos. A bűn elcsúfította Isten képét az emberben. A bűnös tehát „híjával van" (új prot. ford.) Isten képének vagy dicsőségének, és tükrözni is csak nagyon hiányosan tudja azt.

Változott-e mára a helyzet (Róm 3:10-18)? A fenti leírásból mi jellemez leginkább bennünket, illetve milyenek lennénk, ha Krisztus nem lenne jelen az életünkben?

Akármilyen rosszak legyünk is, a helyzetünk nem reménytelen. Az első lépés: elismerni bűnösségünket, valamint azt, hogy önmagunkban képtelenek vagyunk változtatni bármin. Erről a Szentlélek győz meg. Ha a bűnös nem áll ellen késztetésének, a Lélek rávezeti az önámító, tettető és önigazoló álarc letépésére, valamint arra, hogy Krisztusra és irgalmára hagyatkozzon, így kérve az Urat: „Isten, légy irgalmas nékem bűnösnek" (Lk 18:13)!

Mikor fordult elő utoljára, hogy igazán szembenéztünk magunkkal? Mikor helyeztük mérlegre indítékainkat, tetteinket és érzéseinket? Felkavaró lehet ez az élmény, nem igaz? Mi az egyedüli reménységünk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 3. negyedév

Megváltás – a Római levél

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: