A ZSIDÓK TÖRVÉNYEI ÉS RENDELETEI

Mi jut eszünkbe, ha Mózes harmadik könyvét, pl. a 12., 16. vagy 23. fejezetet olvassuk?

Hasznos, ha az ószövetségi parancsolatokat különböző kategóriákba soroljuk: 1) erkölcsi törvény; 2) ceremoniális törvény; 3) polgári törvény; 4) rendeletek és ítéletek; 5) egészségügyi törvények.

E felosztás persze kissé erőltetett. A valóságban egyes kategóriák összefonódnak, és meglehetősen nagy az átfedés köztük. Az ókorban nem is különítették el őket egymástól. Az erkölcsi törvényt a Tízparancsolat foglalja össze (2Móz 20:1-17), összegezve az emberiséggel szembeni erkölcsi elvárásokat. E tíz parancsolatot részletezik és alkalmazzák a Biblia első öt könyvének különböző rendeletei és ítéletei, amelyek megmutatják, hogy mit jelentett különböző helyzetekben megtartani Isten törvényét. Ezektől nem lehet elválasztani a polgári törvényeket sem, amelyeknek szintén az erkölcsi törvény képezi alapját. A polgári törvények határozzák meg az emberek egymással, valamint az állami hatóságokkal való kapcsolatát, továbbá megnevezik a különböző áthágásokért járó büntetéseket is. A ceremoniális törvények szabályozták a szentély szertartásait, írták le a különböző áldozatok rendjét és az egyén felelősségét. Meghatározták még az ünnepnapokat és azok megtartásának rendjét is. Az egészségügyi törvények átfedésben vannak a többivel. A tisztátalanságra vonatkozó különböző parancsolatok meghatározták a ceremoniális tisztátalanságot, de ezen túlmenően a tisztaságra és az egészségre vonatkozó elveket is magukba foglalnak. A tiszta és tisztátalan húsok megkülönböztetése természettani megfontolásokon alapszik. Noha a zsidók minden bizonnyal egy egységként tekintettek a törvényre, hiszen mindegyik Istentől eredt, gondolatban azonban csak tettek különbséget köztük. A Tízparancsolatot Isten közvetlenül a néphez intézte, ez jelzi különös fontosságát. A többi parancsolatot Mózes tolmácsolta. A szentély szertartásait csak akkor tudták megtartani, amikor a szentély működött.

Miután a zsidók elvesztették függetlenségüket, és más nemzetek polgári uralma alá kerültek, a polgári törvényeket, vagy legalábbis azok nagy részét már nem tudták érvényesíteni. A ceremoniális parancsolatok közül sokat már nem lehetett megtartani a templom lerombolása után. Továbbá, mivel a Messiás eljövetelével számos előkép beteljesedett, így ezek is érvényüket vesztették.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 3. negyedév

Megváltás – a Római levél

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: