„HIVATALOS SZENTEK"

Isten szerelmesei. Isten szereti a világot, különösen azokat, akik Őt választották, akik elfogadják szeretetét. Az emberi kapcsolatokban is megfigyelhetünk valami hasonlót. Különös módon szeretjük azokat, akik bennünket szeretnek; mivel az érzelmeink kölcsönösek. A szeretet viszonzást igényel, ennek hiányában nem tud teljességgel kibontakozni, mert kifejeződése korlátokba ütközik.

Pál apostol így köszönti a római gyülekezetet: „Mindeneknek, akik Rómában vagytok, Isten szerelmeseinek, hivatalos szenteknek: Kegyelem néktek és békesség Istentől, a mi Atyánktól és az Úr Jézus Krisztustól" (Róm 1:7). Az igazság, a teológia és a hit mely elveit fedezhetjük fel szavaiban?

Hivatalos szentek. A „szentek" a görög hagioi szó fordítása, ami vallási értelemben azt jelenti, hogy odaszánt. Szent az, akit Isten „elkülönített". Lehet, hogy az illető előtt még a megszentelődés hosszú útja áll, de mivel Krisztust választotta Urának, szentté lett a kifejezés bibliai értelmében.

Pál „hivatalos" szentekről beszél (az új fordításban ez áll: „akiket ő elhívott és megszentelt"). Vajon ez azt jelenti, hogy egyesek nem hivatalosak? Vannak, akiket Isten nem hívott el? Hogyan segít Pál szavait megérteni Ef 1:4, Zsid 2:9 és 2Pt 3:9 verse?

Az evangélium jó híre, hogy Krisztus halálának jelentősége egyetemes: az Úr minden egyes emberért meghalt a kereszten. Már a világ alapítása előtt mindenkihez szólt a hívás, hogy Krisztusban üdvözüljenek, „hivatalos szentek" legyenek. Isten eredeti szándéka az volt, hogy az egész emberiség megváltást találjon Jézusban. A pokol végső tüzét csak az ördögnek és angyalainak szánta (Mt 25:41). Az ajándék nagyszerűségét nem kisebbíti az, hogy vannak, akik nem élnek a lehetősséggel, mint ahogy az sem csökkenti egy piactér kínálatának bőségét, ha valaki a kellős közepén éhségsztrájkba kezd.

Gondoljunk csak bele: Isten már a világ teremtése előtt megváltásra hívott! Vigyáznunk kell, nehogy valami miatt ne tudjuk meghallani hívását. Mi gátolhat ebben?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 3. negyedév

Megváltás – a Római levél

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: