Pál és Róma

SZOMBAT DÉLUTÁN

E HETI TANULMÁNYUNK: Apostolok cselekedetei 28:17-31; Róma 1:7;

15:14, 20-27; Efézus 1; Filippi 1:12

„Először hálát adok az én Istenemnek a Jézus Krisztus által mindnyájatokért, hogy a ti hiteteknek az egész világon híre van" (Róm 1:8).

Ideális esetben a Római levél tanulmányozását a történelmi háttér megismerése után Róm 1:1-nél kezdenénk, majd versről versre haladva átvennénk az egész könyvet. Miután azonban csak egy negyedév áll rendelkezésünkre a levél vizsgálatára, amivel akár négy negyedévet is tölthetnénk, meg kell válogatnunk, hogy mely részeivel foglalkozunk leginkább. Csak a legalapvetőbb, kulcsfontosságú üzenetet tartalmazó fejezeteket érintjük.

A Római levél tanulmányozójának fontos megismerni a történelmi hátteret, mivel e nélkül nehéz lenne megérteni, hogy miről beszél Pál. Az apostol egy bizonyos keresztény csoportnak írt, adott időben, konkrét okkal. Minél többet megtudunk az indokairól, annál eredményesebb lesz a tanulmányozásunk.

Képzeletben vissza kell tehát mennünk az időben Rómába, és meg kell próbálnunk úgy hallgatni Pált és a Szentlélek által neki adott igéket, mint ahogy azt az első századi keresztény gyülekezet tagjai tették. Csodálatos módon e régen, teljesen más környezetben írott levél ma is időszerű Isten népe számára; minden helyen és szinte minden helyzetben az.

Ezért fontos, hogy imádságos lelkülettel figyeljünk az apostol szavaira, és alkalmazzuk is azokat az életünkben.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2010. 3. negyedév

Megváltás – a Római levél

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: